Вашингтон е поставил в режим на изчакване своите досегашни планове

...
Коментари Харесай

САЩ няма да вкарват разрушители в Черно море, за да не провокират Русия

Вашингтон е сложил в режим на изчакване своите досегашни проекти да изпрати през тази седмица два огромни военни кораба в Черно море по отношение на ескалиращата рецесия в Източна Украйна. В момента край границата на някогашната руска република и в Крим са струпани няколко десетки хиляди съветски военнослужещи, които съгласно мненията на военния министър на страната Сергей Шойгу са там за " триседмична инспекция на бойната подготвеност ". Различни публични лица на Запад се притесняват, че Кремъл си търси мотив, с цел да вкара своите сили в сепаратистките райони на Украйна под формата на " миротворци ". " Заедно с Украйна няма да бъдем въвлечени в тази игра. Ясно е, че Русия чака, по този начин да се каже, някакъв ход от страна на НАТО, с цел да има предлог да продължи с дейностите си ", разяснява немският министър на защитата Анегрет Крамп-Каренбауер в сряда след диалози с американския си сътрудник Лойд Остин.
Стратегическо оттегляне или жест
Късно в сряда турски дипломатически източници са съобщили пред организация Reuters, че Съединени американски щати са отдръпнали своето искане за прекосяване на двата ракетни разрушителя през Босфора и Дарданелите. По-късно информацията бе доказана и от външния министър на страната Мевлют Чавушоглу. Уведомлението е пристигнало от американското посолство в Анкара, като съответна причина за смяната не е оповестена. Американски източници на Reuters разясняват пред организацията, че Турция може би е изтълкувала неверно първичната нотификация, която в никакъв случай не е била дефинитивно потвърждавана. Според американскте дипломати Анкара постоянно получава заявки от бойния флот за евентуален достъп до Черно море, само че задачата в действителност е плавателните съдове към този момент да са снабдени със съответните разрешителни, в случай че би трябвало да извършат сходна задача.

В момента двата щатски разрушителя USS Roosevelt и USS Donald Cook, които са детайли от американския противоракетен щит AEGIS, се намират в залива Суда на остров Крит, на няколко дни път от Босфора. Нотификацията за прекосяването им през проливите към Черно море е била изпратена по-рано този месец към Турция, която управлява корабоплаването в този район по силата на признатата през 1936 година Конвенция от Монтрьо. Въпросният интернационален контракт лимитира количеството бойни кораби от нечерноморски страни, които могат да навлизат във водния басейн по едно и също време, както и времето им за престой там в спокойно време.

Движението на флота постоянно е обект на корекции заради промени, свързани с поддръжката или с оперативните проекти, разяснява неназован източник пред американското издание Politico. Въпросното разполагане на кораби е анулирано заради " разнородни аргументи ", в това число желанието Москва да не бъде ненужно предизвикана в внимателен миг, добавя източникът. Когато информацията за вероятното изпращане на корабите изтече за първи път, от Пентагона отхвърлиха да дадат повече детайлности и коментар. " Редовно присъстваме и организираме оперативни действия в зоната на отговорност на Европейското командване и в Черно море ", разяснява представителят на Пентагона Джон Кърби по-рано през седмицата. И добави: " И както знаете, няма да предвиждам или да приказвам за бъдещи или хипотетични интервенции ".
Спада ли напрежението
Косвените индикации за момента са, че отдръпването на корабите евентуално е жест от страна на Съединени американски щати към Русия за деескалация и опит да не се дават мотиви за провокации. Вероятността за навлизане в Украйна през идващите седмици е " от ниска до междинна ", разяснява по този мотив ген. Тод Уолтърс, висш главнокомадващ на НАТО за Европа и началник на американските сили в района, по време на чуване в комисията по защита към Камарата на представителите на Съединени американски щати в четвъртък. " Всичко това провокира огромна угриженост и бдителността ни е нараснала ", добавя четиризвездният военачалник, имайки поради забележителните скупчвания на съветски сухопътни, авиационни и военноморски сили. Запитан съответно дали вероятността за инвазия ще се увеличи или ще намалее оттук насетне, ген. Уолтърс споделя, че съгласно наблюденията на неговото командване опасността от произшествия по-скоро отшумява. " Всичко зависи от разположението на силите. Усещането ми въз основата на тренда, който виждам сега, е, че вероятността това да се случи стартира да отслабва ", разяснява военачалникът пред комисията по защита.

Същевременно ръководещите кръгове в Киев импровизирано показват отчаяние, че USS Roosevelt и USS Donald Cook в последна сметка няма да бъдат изпратени в Черно море, разяснява някогашен водещ украински посланик пред Politico. Въпреки че надали биха влезнали в непосредствено опълчване с Русия, двата разрушителя евентуално биха отклонили огромна част от вниманието на съветските въоръжени сили, а също по този начин биха могли да подкрепят украинската войска с разследваща информация. Във връзка с евентуалното им нахлуване в Черно море Русия активизира сред 10-15 военни кораба за учения, в това число и плавателни съдове от Каспийския флот.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР