Бившият лидер на „Гордите момчета“ Енрике Тарио е изправен пред присъда за атаката на Капитолия на 6 януари

...
ВАШИНГТОН (АП) — Бившият национален председател на Гордите момчета“ Енрике
Коментари Харесай

ВАШИНГТОН (АП) — Бившият национален председател на „Гордите момчета“ Енрике Тарио ще бъде осъден във вторник за заговор за нападение над Капитолия на САЩ при неуспешен опит да спре прехвърлянето на президентската власт, след като Доналд Тръмп загуби изборите през 2020 г.

Тарио ще бъде последният лидер на „Гордите момчета“, осъден за бунтовнически заговор при нападението от 6 януари 2021 г., за да получи наказанието си. Трима колеги от Proud Boys, признати за виновни от журито във Вашингтон по рядко използвано обвинение за бунт, бяха осъдени миналата седмица на затвор от 15 до 18 години.

Министерството на правосъдието иска 39-годишният Тарио да прекара повече от три десетилетия в затвора, описвайки го като водач на заговор за използване на насилие, за да разбие крайъгълния камък на американската демокрация и да отмени изборната победа на Джо Байдън, демократ, над Тръмп, републикански президент.

Тарио не беше във Вашингтон на 6 януари — той беше арестуван два дни по-рано по отделно дело — но прокурорите казват, че той е помогнал за задвижването и насърчаването на насилието, което смая света и прекъсна удостоверяването на изборната победа на Байдън от Конгреса.< /p>

„Тарио многократно и публично е заявявал, че не съжалява за това, което е помогнал да се случи на 6 януари“, пишат прокурорите в съдебните документи.

Тарио от Маями трябваше да беше осъден миналата седмица във федералния съд във Вашингтон, но изслушването му беше отложено, защото окръжният съдия на САЩ Тимъти Кели се разболя. Кели, който беше номиниран на съдийската скамейка от Тръмп, осъди съобвиняемите на Тарио на дълги присъди затвор – макар и много по-кратки от това, което прокурорите искаха.

Итън Нордиан, когото прокурорите казаха, че е лидер на Гордите момчета на на 6 януари бе осъден на 18 години затвор, изравнявайки рекорда за най-дългата присъда в нападението. Прокурорите поискаха 27 години за Nordean, който беше президент на групата на Proud Boys в района на Сиатъл.

Основателят на Oath Keepers Стюарт Роудс, който беше признат за виновен в бунтовнически заговор в отделно дело, беше осъден през май на 18 години затвор. Прокурорите, които поискаха 25 години за Роудс, обжалват присъдата му и наказанията на други членове на неговата антиправителствена милиционерска група.

Адвокатите на Гордите момчета отричат, че е имало какъвто и да е заговор за нападение над Капитолия или спиране прехвърлянето на президентската власт.

„Няма никакви доказателства, които да предполагат, че Тарио е наредил на участниците да щурмуват сградата на Капитолия на САЩ преди или по време на събитието“, пишат неговите адвокати в съдебните документи. „Участие в план за гордите момчета да протестират на 6 януари не е същото като да насочиш други на място да щурмуват Капитолия с всички необходими средства.“

Полицията арестува Тарио във Вашингтон на 4 януари 2021 г. по обвинения че той обезобрази банер Black Lives Matter по време на по-ранен митинг в столицата на нацията, но служители на реда по-късно казаха, че той е бил арестуван отчасти поради опасения за потенциални размирици по време на сертифицирането.Той се съобрази със заповедта на съдия да напусне града след арестуването му.

На 6 януари десетки лидери, членове и сътрудници на „Горди момчета“ бяха сред първите бунтовници, които нахлуха в Капитолия. Нападението на тълпата надви полицията, принуди законодателите да избягат от залата на Камарата на представителите и Сената и провали съвместната сесия на Конгреса за удостоверяване на победата на Байдън.

Гръбнакът на случая на правителството бяха стотици съобщения, разменени от Гордите момчета в дни до 6 януари. Докато гордите момчета препълваха Капитолия, Тарио ги приветстваше отдалеч, като пишеше в социалните медии: „Направете това, което трябва да се направи“. В криптиран групов чат на Proud Boys по-късно същия ден някой попита какво трябва да направят след това. Тарио отговори: „Направете го отново.“

„Не правете грешка“, написа Тарио в друго съобщение. „Направихме това.“

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР