Вашингтон/Анкара. Вашингтон опроверга сензационната новина, че Белият Дом е готов

...
Вашингтон/Анкара. Вашингтон опроверга сензационната новина, че Белият Дом е готов
Коментари Харесай

„Военное обозрение“ : Възраждането на американско-турската дружба отново се отлага

Вашингтон/Анкара. Вашингтон опроверга сензационната вест, че Белият Дом е подготвен да екстрадира ислямския просветител Фетулах Гюлен, който живее в Съединени американски щати и е упрекван от правозащитните органи, че е провел военния прелом в Турция през лятото на 2016 година, написа съветският портал „ Военное обозрение “ в материал, показан без редакторска интервенция.

Напомняме, че Анкара не без учредения смята, че спецслужбите на Съединени американски щати, опекуни на Гюлен, имат директно отношение към подготовката на пуча. При това Ердоган е давал да се разбере, че е подготвен да трансферира цялата отговорност за това на миналата администрация на Барак Обама и да стартира „ всичко от бял лист “ с новата републиканска администрация на Доналд Тръмп.

Така, почти, постъпи и самият Ердоган, който напълно трансферира виновността за сваления съветски бомбардировач на заговорниците-гюленисти. Които сякаш по този метод са желали да скарат Анкара и Москва.

Самият американски водач обвиняваше своя предходник за това, че провежданата от неговия кабинет политика е разрушила връзките на Америка с нейния основен съдружник – Турция. Освен това Тръмп е давал да се разбере, че неговият турски сътрудник му е доста приветлив и че той се надява да откри с него другарски и положителни работни връзки.

Друг сериозен проблем в връзките сред двете страни стана поддръжката на американците за противозаконните кюрдски въоръжени формирования, настоящи в Северна Сирия. В активността на кюрдските сепаратисти, които Турция смята за терористи, Анкара вижда директна опасност за своята национална сигурност и желае от Съединени американски щати да спрат поддръжката за тях.

Кризата в връзките с Турция основава доста съществени проблеми за Америка. Освен това, че Анкара престана да играе по сюжета на Вашингтон в Сирия и Ирак и повече не може да се преглежда като американски форпост в района. Тя влезе, въпреки и в ситуационен, само че алианс с такива съперници на Съединени американски щати, като Русия и Иран. Към това можем да прибавим и такива неприятни за американците стратегии на взаимоотношение сред Турция и Русия, като енергийното и военно-техническото съдействие.

С други думи, Вашингтон е извънредно заинтригуван от възобновяване на пълноценните съюзнически връзки с Анкара. Чистките, на които Ердоган от време на време подлага туските силови структури, обичайно цялостни с американски сътрудници на въздействие, не оставя шансове за триумф на нов прелом. Т.е. би трябвало да се градят връзки точно с това управление на Турция. В светлината на което породи и поражда въпросът: какво действително е подготвен Вашингтон да добави към „ положителните думи “ на Тръмп?

И тук прозвучаха две в действителност сензационни вести. Първата от тях се заключваше в това, че на полето на неотдавнашната среща на върха на страните от Г-20 в Аржентина американският президент хипотетично даде обещание да съобщи на Турция Фетулах Гюлен. Това бе оповестено на 16 декември от външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

„ В Аржентина Тръмп сподели на Ердоган, че Съединени американски щати работят над въпроса за предаване на Гюлен и други “, съобщи турският министър.

Някак си се появи придвижване и по втория въпрос – кюрдският. Това бе обявено от президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган на протест в провинция Коня, като тогава той означи, че Съединени американски щати са се отнесли позитивно към военната интервенция, която Турция възнамерява да стартира скоро в регионите на Сирия, източно от река Ефрат.

„ Този въпрос бе разискван с главата на Белия Дом. Вашингтон се отнесе позитивно към проектите на Анкара. Сега ние ще изпълним нашите начинания. Турция ще почисти от терористи цялата територия на Сирия и ще унищожи всички бойци “, акцентира Ердоган, като добави, че в случай че Съединени американски щати се смятат за стратегически сътрудник на Турция, то те би трябвало да й оказват помощ да ликвидира заканите, произлизащи от ОНС/ПКК (сирийските кюрдски „ Отряди за национална самозащита “/ турската „ Работническа партия на Кюрдистан “).

„ Говорих с Тръмп. Терористите би трябвало да се изтеглят в регионите на Сирия на изток от река Ефрат. В противоположен случай Турция ще ги принуди да го създадат. Действията на терористите в Сирия тревожат Турция “, добави президентът.

Изхождайки от тези две заявки, може да се заключи, че срещата в Буенос Айрес в действителност е била пробив и Ердоган някак си е съумял да „ завърти “ Тръмп и е направил невъзможното – предиздвикал е американците да се преценяват с непознати национални ползи.

Но доста скоро се обясни, че всичко това може и да не е напълно по този начин. „ Гласът на Америка “ заяви, че Доналд Тръмп не е обещавал по време на срещата си с турския водач Ердоган да съобщи ислямския просветител Гюлен.

„ По време на срещата с президента Ердоган на Г-20 президентът не е поемал ангажимент да съобщи Фетулах Гюлен “, съобщи почитан служител от Белия Дом, кой точно, медията не оповестява.

Възниква следната конспирация. Кой точно от четиримата лъже: Ердоган, Тръмп, „ Гласът на Америка “ или неназования почитан служител?

Междувременно беше опровергано и изказванието на турския водач, че сякаш е достигнал консенсус със Съединени американски щати за интервенцията в Северна Сирия. Представителят на Министерството на защитата на Съединени американски щати Шон Робърстън, в коментар за изказването на Ердоган по отношение на подготовката на нова военна интервенция на територията на Сирия, съобщи, че всевъзможни едностранни дейности на Турция в Североизточна Сирия са неприемливи и ще провокират съществено безпокойствие, „ изключително в случай че американските военни могат да участват там или наоколо до тази зона, провокират съществено безпокойствие “.

Да отбележим също, че на практика синхронно с това „ предизвестие “ от Пентагона, кюрдските формирования минаха към очевидно терористически дейности на следените от Турция и турските проксита територии.

На 16 декември, в Африн, в региона на многолюден зеленчуков пазар, се взриви кола бомба. Експлозията умъртви 9 души. Турски източници установяват внезапна активизация на подполните организации на Общински народен съвет, откакто Съединени американски щати публично се оповестиха срещу следващата интервенция на Турция в Северна Сирия, в региона на Манбидж и източния бряг на река Ефрат.

Очевидно е и това, че без глобата на вашингтонските си настойници, бойците от Общински народен съвет, които са американско прокси, надали биха подхванали такива дейности. И това еднопосочно ще бъде разбрано от турците като непосредствено предизвикателство от страна на американците.

А какво става следователно с обещанията на Тръмп, дадени на Ердоган на срещата на Г-20? Да кажем незабавно: немислимо е турският президент, сходно на Петро Порошенко, да стартира да си измисля и да приписва на събеседника си това, което той не е споделил. Репутационните въпроси за него имат огромно значение и той не би ги рискувал.

Въз основа на това може да се одобри, че Доналд Тръмп е дал на Ердоган избрани гаранции във връзка с интервенцията в Североизточна Сирия и изгонването на метежния просветител. Напомняме, че американците бяха дали обещание на турците да изгонят Общински народен съвет от Манбидж, което, в реалност, не извършиха. Що се касае до предаването на Гюлен, то сходен, както наподобява, необикновен ход, подхожда напълно на логиката на Тръмп, който, както е известно, обществено съобщи, че не смята гибелта на Хашоги за задоволителна причина да сложи под въпрос преференциалните договори със Саудитска Арабия.

Имайте поради, че стратегическото геополитическо значение на Турция за Съединените щати е не по-малко значимо от Кралството на Саудитите.

Но Тръмп и неговото обграждане нямат желание да изпълнят обещанията, които са дали. Тоест, той може да обещае всичко, да даде всички гаранции, само че това няма никакво значение. Ще бъде направено единствено това, което получи утвърждението на тези, които са действителната власт в Съединени американски щати. Екипът на Тръмп през цялото време не разчиташе на група единомишленици, предани на своя водач. Впоследствие президентът бе заставен да се отърве от най-преданите си хора. В резултат той се оказа надали не в изолираност, на практика лишен от субектност и действителни властови лостове. При което не трябва да изключваме и това, че осъществяването на някои задължения, поети от Тръмп, се саботират от неговото обграждане, с цел да го „ подставят “ и за следващ път да потвърдят недееспособността и неадекватността му.

За това, какви вреди върху репутацията на самите Съединени американски щати нанася това, те, наподобява, не се замислят. За тях „ да смъкват “ Тръмп непременно стана свръхзадача и фикс-идея. На фона на това, въпросът за полезността и целесъобразността на срещите сред нашия (руския) президент с американския му сътрудник, който, както виждаме, не може да дава отговор за нищо, е нулева.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР