Камала Харис казва, че твърденията на Републиканската партия, че демократите подкрепят абортите до раждането, са „погрешно характеризиране“

...
Вашингтон — вицепрезидентът Камала Харис отхвърли твърденията на републиканците, че
Коментари Харесай

Вашингтон — вицепрезидентът Камала Харис отхвърли твърденията на републиканците, че демократите подкрепят абортите до раждането, но многократно отказа да каже колко далеч в достъпът до аборт при бременност трябва да бъде отказан.

В интервю за "Face the Nation" в четвъртък в Джакарта, Харис призова Конгреса да закрепи правата на аборт в закон, след като Върховният съд отмени Роу срещу Уейд, който установи конституционното право на аборт. Оттогава редица държави отмениха правата за аборт.

„Конгресът има способността да върне правата, които Върховният съд отне на жените в Америка“, каза тя.

Стенограма: Вицепрезидентът Камала Харис за „Face the Nation“ Харис отхвърля критиките на Републиканската партия: „Ние даваме резултати за американския народ“

Но демократите се нуждаят от 60 гласа в Сената, за да избегнат филибустър, както и мнозинство в Камарата, което прави малко вероятно законът за кодифициране на Roe в закон да бъде приет скоро. Законът за защита на здравето на жените, който беше одобрен от президента и вицепрезидента, за кодифициране на Roe, се провали в Сената миналата година, когато беше поставен за гласуване.

според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Харис нарече твърдението „нелепо“ и „погрешно характеризиране на идеята“, но отказа да бъде по-конкретна. Някои прогресивни демократи се противопоставят на каквато и да е правна дефиниция, определяща разрешен период за достъп до аборти, постановявайки, че решението трябва да бъде единствено между жената и нейния лекар.

„Вярвам, че трябва да поставим защитата на Роу срещу Уейд в закон и начинът, по който това ще се случи, е, ако имаме Конгрес на Съединените щати, който независимо от личното си мнение за себе си или семейството си , биха се съгласили, че на жените в Америка трябва да се вярва да вземат решения за живота и тялото си въз основа на това, което знаят, че е в техен най-добър интерес. Толкова е просто“, каза Харис.

През юни президентът Байдън предложи повече представа за позицията му по въпроса, като каза, че не е „голям за абортите“, но забележителното решение от 1973 г., регулиращо ограниченията на абортите, „се оправи“.

„Роу срещу Уейд се случи на място, където огромното мнозинство от религиите са постигнали съгласие“, каза г-н Байдън при набиране на средства за кампанията му за преизбиране.

Президентът каза, че през "първите три месеца или около това във всички големи религии" решението за аборт е между жената и нейното семейство.

„Следващите три месеца са между жената и нейния лекар. Последните три месеца трябва да бъдат договорени, защото не можете – освен ако не сте в положение, в което физическото ви здраве е застрашено – вие можете не го правете", каза той.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР