ВАС спря конкурсите за масова смяна на началници на школа

...
ВАС спря конкурсите за масова смяна на началници на школа
Коментари Харесай

Хаос във всяко пето училище у нас

ВАС спря състезанията за всеобща промяна на началници на школа в страната
Директори желаят незабавна реакция от просветното ведомство

Жалба от СУ “Д-р Петър Барон” в Пазарджик

Хаос се задава в 400 учебни заведения или всяко пето школо у нас, където са оповестени състезания за промяна на шефове, откакто Върховният административен съд (ВАС) спря краткотрайно процедурите. От това се притесняват от Съюза на работодателите в системата на националната култура (СРСНПБ), заяви за “Труд” ръководителят на организацията Диян Стаматов.

“Създава каша, обърква се безусловно всичко, тъй като преди да тръгне процедурата за състезания, някъде към 300-400 индивида получиха своите предупреждения за пенсиониране и в този момент действително с това решение се блокира всичко, и значително би довело до противен безпорядък в тези 400 институции. Около 20% от всички учебни заведения у нас са това”, сподели Стаматов.

Реално действието на разпоредба на някогашния министър на образованието акад. Николай Денков, въз основата на която през юли стартира всеобща промяна на учебни шефове в цялата страна, е замразена от съда. Причината е привършване на правосъден спор поради въпросната Наредбата №16, по която има формирано административно дело по тъжба на шефа на СУ “Д-р Петър Барон” в Пазарджик, в качеството ѝ на участник в конкурс, оповестиха от Върховен административен съд (виж карето).

На ход в този момент е МОН, споделят шефове и желаят бърза реакция от служебния отраслов министър проф. Сашо Пенов. “СРСНПБ сме мощно обезпокоени за пораждане на проблеми в учебната система вследствие на прекъсването на състезанията, което е за пръв път в новата ни история, а също по този начин визира повече от 400 педагогичен колектива”, пишат до МОН от организацията.

Междувременно просветното ведомство има 7-дневен период да реагира на решението на Върховен административен съд и да изясни какво ще прави.

Един от вероятните изходи от обстановката е, до момента в който траят правосъдните процедури, да има краткотрайно назначени шефове, които ще бъдат на позицията до оповестяването на конкурс.
Върховните магистрати: Заложени са голям брой критерии, които имат индивидуален темперамент
Целта на прекъсването на действието на наредбата е да се обезпечи отбрана на лицата, подали тъжба или митинг, какъвто е казусът с шефа на пазарджишкото учебно заведение, показват от Върховен административен съд за решението си.

“Върховните магистрати одобряват, че в случай че оповестените състезания за заемане на длъжността “директор” на институции в системата на предучилищното и учебното обучение продължат при действието на оспорения нормативен акт, това би лимитирало опциите на жалбоподателката за сполучливо присъединяване в състезанието, поради вероятно противоречие с поставените в Наредбата условия към претендентите. Заложени са голям брой критерии, които имат индивидуален темперамент,

отнасят се до личността на претендента

като мотивация за заемане на длъжността, настройка за работа в екип и рационализиране и информационни умения.

Евентуалната незаконосъобразно образувана комисия, която ще прави оценка качествата на претендентите, опцията за субективизъм при оценката, въздействат директно върху законосъобразността на състезанието и директно засягат всеки участник в този конкурс”, прецизират от съда.

“От своя страна, централизираното осъществяване на стотици състезания за шефове, които са оповестени сега, при действието на незаконосъобразни правни правила, би представлявало фактически съществено засягане на публичния интерес, в това число и на жалбоподателката като участник”, допълват от Върховен административен съд.

Преди първия звънец
Представят екип и цели в МОН
Екип и цели ще показа на следващия ден в МОН служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов.

Преди малко повече от седмица Министерски съвет назначи 25 нови зам.-министри в кабинета.

В МОН влязоха Надя Младенова, която до момента бе шеф на кабинета на вицепрезидента. Заместник на проф. Пенов е и Албена Чавдарова, академични учител, като от 2008 година до момента е професор по “История на педагогиката и българското образование” в СУ “Св. Кл. Охридски”.

Предложение на служебния министър на образованието
Повече студенти във военни специалности поради войната
Повече медицински сестри и акушерки също



18 бакалаври повече ще има в компетентност “Организация и ръководство на военни формирования на тактическо ниво” във Висшето военно-въздушно учебно заведение “Георги Бенковски”.

Да се усили приемът на студенти във военни специалности предлага служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов на Министерския съвет. Причината са “настъпили съществени промени на средата за сигурност в районен и международен мащаб, оказващи значително въздействие за националната и групова сигурност”, написа в плана за промени в държавното решение, качени за разискване.

С документа се дефинира приемът във висшите учебни заведения за идната образователна 2022-2023 година и той планува и увеличение на местата за студенти в медицински специалности с оглед острия дефицит на медицински сестри.

Всъщност министърът на защитата е изискал едно в допълнение място в магистърската компетентност “Стратегическо управление на защитата и въоръжените сили” във Военна академия, и на 18 спомагателни места за курсанти по специалността “Организация и ръководство на военни формирования на тактическо ниво” във Висшето военно-въздушно учебно заведение “Георги Бенковски”. В първата компетентност бройките се усилват от 6 на 7, а във втората от 44 на 62.

По другото направление настояването е на ректора на МУ-София акад. Лъчезар Трайков и става въпрос за увеличение на приема в “Медицинска сестра” - с 50 места, “Лекарски асистент” - с 30, и “Акушерка” - с 20.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР