ВАС отмени решението на ЦИК да се гласува само на

...
ВАС отмени решението на ЦИК да се гласува само на
Коментари Харесай

ВАС реши: В неделя ще се гласува и с машини

Върховен административен съд анулира решението на ЦИК да се гласоподава единствено на хартия.

По-ранод през днешния ден Върховният административен съд  даде ход всъщност на делото против решението на Централната изборна комисия (ЦИК) за анулация на машините за гласоподаване, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Общо 12 тъжби са постъпили на 28 октомври по електронен път от ЦИК във Върховен административен съд. Съгласно Изборния кодекс (ИК) жалбите следва да бъдат прегледани и по тях да има правосъдно изговаряне в 3-дневен период от постъпването им.

Жалбите са подадени от коалиция „ Продължаваме промяната – Демократична България “, политическа партия „ Единение “, от претендента за кмет и претендент за общински консултант на Община Шумен Неделчо Неделчев, от претендента за общински консултант за Столична община Петър Славов и от 6 физически лица в качеството им на гласоподаватели.

Във Върховен административен съд се явиха персонално Петър Славов, народните представители от коалиция ПП-ДБ Надежда Йорданова и Васил Пандов, ръководителят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева, както и заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

Петър Славов съобщи пред съда, че в отчета на ДАНС няма данни за противоречие в машините за гласоподаване.

Надежда Йорданова от своя страна също акцентира, че справката на ДАНС по този начин, както е показана, няма удостоверителна мощ.

Цветелина Пенева, ръководител на Обществения съвет към ЦИК, помоли съда решението на ЦИК да бъде оповестено като незаконосъобразно, като означи, че са нарушени правата ѝ на български гласоподавател, и то безусловно безпричинно.

Росица Матева сподели, че решението на ЦИК е взето за сигурност. По думите ѝ дейностите, които заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е направил по информация на ДАНС, не са част от процедурата, обвързвана с удостоверяването на сходство на хеш кода, а изказванията, че тези дейности са част от процедурата, не се съдържат в протоколите.

„ Считаме, че заместник-министър Стойнов няма пълномощията да подпише това решение, с което се удостоверява сходството ", съобщи Матева, като уточни, че това е в пълномощията на министъра на електронното ръководство Александър Йоловски, а не на неговия заместител, заради тази причина ЦИК не е приела решението.

Васил Пандов опроверга заместник-председателя на ЦИК с думите, че това е в пълномощията на Министерството на електронното ръководство и надлежно министърът може да разпореди удостоверението да бъде подписано от негов заместител.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР