ВАС обяви решението на КРС за започване на търга за

...
ВАС обяви решението на КРС за започване на търга за
Коментари Харесай

Пат на 5G: Стартът на търга е бил порочен, но засега нищо не следва

ВАС разгласи решението на КРС за започване на търга за 5G честотите през 2021 година за нелегално. Лентите от дълго време са раздадени на трите огромни телекома, те са ги платили и вложили в използването им. Развалянето ще е скъпо, по тази причина и по-скоро невероятно. По-малки оператори ще употребяват решението, с цел да получат достъп до мрежите на телекомите.
Трите най-големи телекома. Но в една борба към момента са дружно: на прицел са техните 5G честоти, които получиха на търг на КРС през 2021 година От другата страна е обединяването сред няколко районни оператора, което оспори процедурата към състезанието. Идеята на по-малките надалеч не е да получат тези честоти, а по-скоро да имат мощен коз в договарянията с телекомите за виртуални мобилни оператори (тъй наречените MVNO), които да употребяват мрежите на " Виваком ", А1 и " Йеттел ".
Върховен административен съд разгласи решението на КРС за започване на търга за 5G честотите през 2021 година за нелегално. Лентите от дълго време са раздадени на трите огромни телекома, те са ги платили и вложили в използването им. Развалянето ще е скъпо, по тази причина и по-скоро невероятно. По-малки оператори ще употребяват решението, с цел да получат достъп до мрежите на телекомите.
Трите най-големи телекома. Но в една борба към момента са дружно: на прицел са техните 5G честоти, които получиха на търг на КРС през 2021 година От другата страна е обединяването сред няколко районни оператора, което оспори процедурата към състезанието. Идеята на по-малките надалеч не е да получат тези честоти, а по-скоро да имат мощен коз в договарянията с телекомите за виртуални мобилни оператори (тъй наречените MVNO), които да употребяват мрежите на " Виваком ", А1 и " Йеттел ".
Какво споделя Върховен административен съд
На 13 март Върховният административен съд (ВАС), че решението за оповестяване на търга за 5G честотите на Комисията за контролиране на известията (КРС) е в нарушаване на административните процедури. Основният аргумент в жалбата на сдружението " Мобилни различни връзки " (включващо тогава " Нет 1 ", " Нетера ", СКАТ, " Телекабел " и " Телесим " ) е, че КРС не е взела поради предложенията му при публичните съвещания и е лимитирала 5G разрешителните единствено в няколко ленти, като не е изготвила умишлен план на решение, който да бъде оповестен в Държавен вестник и дискутиран. Накратко, КРС не е спазила закона в началната фаза на процедурата.

Сега топката е в полето на регулатора, който би трябвало да откри метод по какъв начин да в профил нередностите и да организира публично разискване. В същото време честотите по този начин или другояче към този момент са раздадени на телекомите, които до момента вложиха милиони в развиването на мрежите си.
Реклама
След извършените съвещания преди две години КРС организира търга, в който обявиха да вземат участие само " Виваком ", А1 и " Йеттел ". В състезанието за 5G честоти в обсег 3.6 GHz трите телекома се бореха в скрито наддаване за три ленти по 100 MHz. Оспорвано наддаване не се случи. В последна сметка страната получи 13.4 млн. лева, с 1.4 млн. лева над минималните 12 млн. лева - по 4 млн. лева на лента, от които стартира наддаването. Всяка от фирмите трябваше и да заплати по общо 8 млн. лева годишни такси до 2041 година
Ще има ли MVNO
Развръзката няма да пристигна скоро, тъй като има и второ дело по тематиката, а самите актове за честотите въобще не са оспорени. Представители на бранша не чакат да се стигне до нов търг за честотите. Но въпросът евентуално ще докара до напън над КРС да обезпечи достъп до мрежите на огромните телекоми на дребни играчи, с които те да стартират да оферират и мобилни услуги.

" За да се отбрани ползата на българския консуматор, страната и регулаторните органи би трябвало да насърчат конкуренцията на пазара, като основат условия повече компании да дават мобилна услуга посредством познатите по целия свят виртуални мобилни оператори (MVNO). България е единствената страна в Европа и съвсем в целия свят, в която MVNO не съществуват. У нас те не са неразрешени, само че мобилните оператори отхвърлят да ги пуснат в мрежата си ", разясниха от " Мобилни различни връзки " след решението на Върховен административен съд.

В същото време и трите огромни телекома са сигурни, чe нов търг за честотите няма да има, като наблюдават идващия ход на КРС. " Не чакаме процедурата да започва изначало, защото напътствията на съда не са в такава посока. Очакваме КРС да извърши предписанията на Върховен административен съд. Не считаме, че все още съществуват учредения за юридически дейности от наша страна, тъй като решението на Върховен административен съд не визира правото ни да употребяваме съответния честотен запас ", обявиха от " Виваком ".
Реклама
" Изненадани сме от това решение на Върховен административен съд, защото то не подхожда на правосъдната процедура досега. От друга страна, значимо е да отбележим, че предмет на правосъдното оборване е единствено решението на КРС за приемане на резултатите от публичните съвещания, извършени преди самата процедурата по разпределяне на спектъра ", споделят и от А1.

" Налице са дребни неясноти, които се надяваме да бъдат адресирани от КРС с оглед отбрана на публичния интерес и този на крайните консуматори ", пък е коментарът на " Йеттел ".

Големите телекоми надали елементарно ще се съгласят да дават мрежите си за MVNO, в случай че не бъдат принудени от страната. При предходните договаряния с " Мобилни различни връзки " се стигна до медиация от страна на КРС, само че не и до съглашение. Преди дни и новият изпълнителен шеф на " Булсатком " Петър Ризов (и предходен на " Нет 1 " ) също съобщи желанието си да договаря с телекомите за потребление на мобилната им мрежа.

България е единствената в Европейски Съюз, която няма MVNO, като в цяла Европа броят им е над 1000, а приходите - над 25 милиарда евро през 2020 година Логично, огромните телекоми не биха си основали съперници. И тук е ролята на регулатора. Но в тази ситуация ръководителят на КРС е с изминал мандат и е директно зависещ на кабинета. А кой ще е идващ и с какви хрумвания е още по-неизвестно. Сигурното е, че мобилните клиенти ще продължат да имат 5G опцията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР