Варварската война на Путин излага цяла Европа на опасност. Той

...
Варварската война на Путин излага цяла Европа на опасност. Той
Коментари Харесай

Чернобил без ток: Кулеба предупреди за риск от изтичане на радиация

" Варварската война на Путин излага цяла Европа на заплаха. Той би трябвало да спре неотложно ". Това написа украинският външен министър Дмитро Кулеба в Twitter, потвърждавайки информацията за спряното електрозахранване на АЕЦ " Чернобил ", заяви Нова тв.

По думите на Кулеба аварийните дизелови генератори на централата имат потенциал да поддържат електрозахранването едвам 48 часа. След този интервал охладителните системи в хранилищата за отработено нуклеарно гориво ще спрат да действат, което ще докара до неотложно приключване на радиация.

От поста на първия посланик на Украйна в обществената мрежа излиза наяве, че главната електропреносна мрежа, доставяща ток за АЕЦ-а, е развалена от съветската войска. " Призовавам интернационалната общественост да изиска от Русия неотложно да спре огъня и да разреши възобновяване на зареждането на централата ", написа Кулеба.

По-рано през днешния ден, 9 март, украинският енергиен оператор " Укренерго " заяви, че напълно е прекратено електрозахранването на централата в Чернобил, както и на нейните системи за сигурност. Заради военните интервенции нямало опция за възобновяване на линиите, се споделя още в известието.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР