Варненският окръжен съд задържа под стража 36-годишния Христо Сл., издирван

...
Варненският окръжен съд задържа под стража 36-годишния Христо Сл., издирван
Коментари Харесай

Варненският съд задържа под стража българин, разследван за участие в престъпна група

 Варненският областен съд задържа под стража 36-годишния Христо Сл., търсен от съда в Марсилия, оповестиха от пресслужбата на институцията. Той е разследван за присъединяване в проведена незаконна група и осъществяване на 6 действия. Европейската заповед за арест (EЗА) е издадена на 25.03.2021г. Мъжът е роден в Русе, само че непрекъснатия му адрес е в град Раковски. На 23 август е бил арестуван на територията на Първо районно управление (на МВР) на МВР-Варна.

По закон ЕЗА се извършва от окръжния съд, на чиято територия се намира търсеното лице.

В настояването си, френската страна показва, че 36-годишният Христо Сл. е разследван за присъединяване в незаконна група, която подготвяла закононарушение. Заедно с други българи, той бил нает, с цел да смущава съперници и провежда завземането на територия за продажба на наркотични субстанции във френския град Перпинян. Незаконно превозване, държане и разпространяване на неразрешени субстанции са другите закононарушения, за които е бил разгласен за търсене. От 5 март 2020г. Христо Сл. е бил авансово арестуван във Франция, като от 3 март 2021 година е бил подложен под юридически надзор. След като на 24 март се отклонил и отпътувал за България, съдът в Марсилия издал Европейска заповед за арест.

За закононарушенията, за които е търсен Христо Сл., законодателството на Република Франция планува " отнемане от независимост “ за период от 10 години. Престъпленията са наказуеми и по българското законодателство.

Пред съда 36-годишният Христо изясни, че по отношение на този случай е прекарал към този момент една година в ареста на френската страна и не даде единодушие за незабавна екстрадиция.

Съдебният състав на Варненския областен съд реши, че издадената Европейска заповед за арест дава отговор на всички законови условия.  Съдът посочи, че за обезпечаване присъединяване на Христо Сл. в идното производството всъщност за неговата възможна екстрадиция, той следва да бъде арестуван под стража.

Определението на съда може да бъде обжалвано пред въззивна инстанция в тридневен период.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР