Варненският окръжен съд призна за виновен 39-годишният Стоян Д., за

...
Варненският окръжен съд призна за виновен 39-годишният Стоян Д., за
Коментари Харесай

Доживотен затвор за рецидивиста, убил съселянин в Езерово

Варненският областен съд призна за отговорен 39-годишният Стоян Д., за това, че на 1 март тази година, в село Езерово, в изискванията на рисков рецидив, съзнателно умъртвил мъж на 54 години, като убийството е осъществено по изключително непосилен метод за убития и с особена свирепост, оповестяват от пресслужбата на правосъдната институция.

Според Наказателния кодекс, закононарушението, в което е упрекнат, е тежко съзнателно и се санкционира с „ отнемане от независимост “ от 15 до 20г., пожизнен затвор или пожизнен затвор без право за подмяна.

Пред петчленния състав Стоян Д. призна напълно обстоятелствата и събитията, изложени в обвинителния акт и отхвърли да се събират други доказателства в правосъдната фаза. Делото завърши в един ден, откакто в разпоредителното съвещание съдът утвърди настояването на отбраната на подсъдимия делото да бъде гледано в изискванията на кратко правосъдно разследване.

В този случай, съгласно Наказателно-процесуален кодекс при постановена неоправдателна присъда, съдът не може да наложи наказване „ пожизнен затвор “ без право на подмяна. Наказанието „ пожизнен затвор “ наложително се заменя с „ отнемане от независимост “ от 20 до 30 година или в случай че наказването е „ отнемане от независимост “ от 15 до 20 години, то следва да се редуцира с 1/3.

Хронологията на закононарушението

Убийството е осъществено на 01.03.2019 година до сладкарница в центъра на село Езерово. 54-годишната жертва и подсъдимият се познавали. От години посред им имало спор, който станал мотив за ново сдърпване, прераснало в сборичкване. В разследване на множеството удари с юмруци и ритници, нанесени от Стоян Д. в главата и тялото на неговия съселянин, мъжът умрял.

Обвинителният акт беше импортиран във Варненски областен съд на 10.07.2019г.

Подсъдимият е със приблизително обучение, неженен, незает, осъждан неведнъж за закононарушения от общ темперамент, в това число за блудничество и обезчестяване, като през 2013г. е бил условно предварително освободен.

Съдебният състав наложи на Стоян Д. наказване „ пожизнен затвор “, което размени с „ отнемане от независимост “ за период от 25 години, поради съкратената процедура, по която беше гледано делото. Мъжът ще търпи наказването при първичен непоколебим затворнически режим, като ще бъде зачетено времето, през което той е бил арестуван в ареста, считано от 04.03.2019 година

Присъдата предстои на обжалване или митинг пред Апелативен съд - Варна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР