Варненският окръжен съд призна за виновeн 39- годишния Валентин Х.,

...
Варненският окръжен съд призна за виновeн 39- годишния Валентин Х.,
Коментари Харесай

Окръжен съд-Варна осъди управител на фирма и счетоводителка, укрили 1,4 млн. лв. ДДС

Варненският областен съд призна за виновeн 39- годишния Валентин Х., който в качеството си на съсобственик и шеф на комерсиално сдружение, избегнал установяването и заплащането на данъчни отговорности в изключително огромни размери. Деянието е било осъществено в съучастничество, като помощник, със счетоводителката, обслужваща компанията - 47-годишната Цветанка Д., в изискванията на продължаващо закононарушение.

През лятото на 2009 година, в качеството си на притежател и шеф на компания, подсъдимият Валентин Х. решил, че може да се възползва по непозволен метод от събитието, че сдружението има регистрация по ЗДДС, с цел да получи без съображение право на данъчен заем. За задачата били употребявани документи с погрешно наличие, потвърждаващи лъжа по отношение на несъстояли се, само че осчетоводени покупко-продажби и приспадане на неследващ се данъчен заем. Към предоставените фактури нямало показани никакви документи, които да удостоверяват описаните действия.

В интервала 15 юни 2009 година – 14 октомври 2009 година, мъжът и дамата съумели да избегнат установяването и заплащането на 1 402 582,25 лв. Данък добавена стойност.

Валентин Х. и Цветанка Д. са с чисто правосъдно минало.

Делото беше импортирано в съда в средата на 2021 година и в границите на 10 открити правосъдни съвещания наказателното произвеждане завърши.

Тричленният правосъден състав, състоящ се от двама правосъдни заседатели и eдин арбитър, постановиха присъда във връзка с Валентин Х. от 3 години „ отнемане от независимост “, чието изтърпяване да бъде отсрочено с 5 години изпитателен период. Наказанието, което беше наложено на Цветанка Д. е 2 години и 6 месеца затвор, с 4 години и 6 месеца изпитателен период.

При изговаряне на присъдата, съдията-докладчик по делото разгласи, че не е склонен с мнението на болшинството на състава по повод виновността на подсъдимата и е подписал присъдата с изключително мнение, което ще бъде направено дружно с претекстовете в законоустановения период.

Съдебният акт предстои на обжалване или митинг пред Апелативен съд – Варна, в 15-дневен период от през днешния ден.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР