Варненският окръжен съд оправда капитана и помощник-капитана на кораб Българка,

...
Варненският окръжен съд оправда капитана и помощник-капитана на кораб Българка,
Коментари Харесай

Съдът оправда капитана на кораб Българка за ремонта, при който загина моряк

Варненският областен съд оправда капитана и помощник-капитана на транспортен съд " Българка ", които бяха упрекнати, че заради немарливо осъществяване на правно регламентирана активност - осъществяване на огневи работи на борда на кораба, са предизвикали гибелта на моряк от екипажа и междинни телесни повреди на различен служащ.

Обвинителният акт бе импортиран в съда за разглеждане още през април 2022 година, само че чак през днешния ден той се произнеше. По делото бяха назначени голям брой експертизи - няколко тройни пожаро-технически, съдебно-медицинска, съдебно-техническа и съдебно-почеркова експертизи.

Тричленният правосъден състав на Варненския областен съд реши, че 5 0-годишният капитан и 43-годишният асистент нямат виновност, че двамата моряци са правили ремонта без нужните персонални защитни средства и особено работно облекло, както и че на мястото на огневите работи не били обезпечени средства за пожарогасене. Двамата мъже са оправдани и по обвиняването, че са позволили осъществяването на ремонтните действия, без преди този момент да е била направена оценка на риска.

Присъдата предстои на обжалване или митинг пред Апелативния съд във Варна.

Припомняме, че  при ремонтни действия в корабостроителния завод  " Булярд " във Варна. Двамата моряци са работели дружно в предната част на кораба, когато е зародил пожар. Единият от тях почина, а другият бе тежко ранен.
 Загинал и ранен при пожар на кораба
Загинал и ранен при пожар на кораба " Българка "

Инцидентът е станал по време на ремонтни действия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР