Варненският апелативен съд потвърди законосъобразността на задържането под стража на

...
Варненският апелативен съд потвърди законосъобразността на задържането под стража на
Коментари Харесай

Трима задържани за нарко престъпления остават в ареста

Варненският апелативен съд удостовери законосъобразността на задържането под стража на двама упрекнати в наркоразпространение и един – в владеене. Най-тежката мярка за неотклонение е определил Варненският областен съд, само че обвинените апелираха пред горната инстанция.

Според обвиняването, на 10 април Стефан С. е популяризирал на различен мъж 0,32 гр кокаин и 0,18 гр марихуана, на 23 май Марин П. е държал за разпространяване 53,5 гр. кокаин, а на същата дата Кирил Й. е популяризирал 0.10 гр. метаамфетамин. Стефан и Кирил са направили действията в изпитателния период по предишни присъди, Марин също е бил осъждан.

В правосъдното съвещание прокурорът показа протоколи от разпитите на нови очевидци, засягащи всеки един от арестуваните. Според представителя на Апелативната прокуратура, събраните доказателства обосновават тезата за авторството на действията и от тримата обвинени. Защитниците обявиха, че липсват законовите предпоставки за налагане на най-тежката мярка за процесуална насила и желаеха да им бъде избран домакински арест. От материалите по делото не може да се изведе обосновано съмнение, че са направили действията, няма риск при по-лека мярка да се укрият или извършат закононарушения, обясниха юристите.

Представителят на държавното обвиняване уточни свидетелските показания, че Стефан се занимава с разпространяване. В жилището му са открити опиати. Затова домашният арест не би му попречил да продължи активността, защото тя се свежда до връзка посредством мобилни приложения и таксиметров транспорт.

Съдът обърна внимание на това, че Стефан С. е притеглен за разпространяване на два типа високорискови опиати – кокаин и марихуана. Предположението за съпричастността му към разследваното закононарушение се извлича от материалните и гласните доказателства, и от направените експертни информации на инкриминираните субстанции. Макар у обвинения да не са открити неразрешени вещества, по конфискувани от вкъщи му предмети са установени следи от кокаин. Множество очевидци настояват, че са купували от този обвинен. Опасността, че може да извърши закононарушение се извежда от обстоятелството на осъждането му и това, че актуалното действие е осъществено в изпитателния период. Не са подкрепени с доказателства изказванията, че мъжът се грижи за 1-годишното си дете, в противен случай, от материалите е видно, че живее самичък.

Адвокатът на Марин П. посочи значими обществени аргументи, които изискват по-лека мярка – хронично заболяване на малолетното му дете, за което единствено той може да поставя грижи, защото майката страда от психологично заболяване. Прокурорът обаче се опълчи с данните, че мъжът населява няколко адреса, като никой от тях не е този на неговото семейство. В две от жилищата са открити опиати. Обремененото правосъдно минало и упражнена насила по отношение на очевидец поддържат основателността на риска от осъществяване на закононарушение. Освен това данните по делото сочат точно Марин като доставчик на останалите обвинени, смята прокурорът.

Въззивната инстанция взе поради обвиняването в държане за разпространяване на близо 54 грама кокаин. Това е едно от събитията, които обосновават догатката за съпричастността му. Съдебният състав се съгласи с позицията на Окръжния съд, който е обвързал предходните осъждания за разнородни закононарушения, в това число свързани с опиати, с заплахата от осъществяване на нови незаконни действия. Правилно първата инстанция е приела, че здравословното положение на членовете на фамилията му е било факт и все още на закононарушението, само че то не му попречило да го извърши. Въззивният съд съобрази неналичието на доказателства, че само бащата е в положение да се грижи за детето.

В производството по отношение на Кирил Й. съдът регистрира, че той е притеглен за разпространяване на метаамфетамин. Предположението за съпричастността му се извлича от съвкупния разбор на доказателствата, включително и показаните през днешния ден. И във връзка с този арестуван се взима поради осъществяването на действието в изпитателния период на предходно наказание. Несъстоятелни са изказванията, че Кирил поставя грижи за болен родственик, което постанова компромис със отбраната на публичния интерес, означи правосъдният състав, като удостовери задържането под стража и на този обвинен.

Определенията на Апелативен съд – Варна не подлежат на обжалване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР