Варненският апелативен съд потвърди оправдателните присъди на Валентин П. и

...
Варненският апелативен съд потвърди оправдателните присъди на Валентин П. и
Коментари Харесай

Пак потвърдиха две оправдателни присъди по делото за срутилия се хотел „Вероника“

Варненският апелативен съд удостовери оправдателните присъди на Валентин П. и Виолета Д., осъществявали строителен контрол по ремонта на срутилия се хотел „ Вероника “ в курорта „ Св. св. Константин и Елена ”.

Делото се преглежда от въззивния съд за трети път след наново отменително решение на Върховен касационен съд. Върховната инстанция анулира отчасти предходния правосъден акт на апелативния съд в частта, с която бяха оправдани Валентин П. и Виолета Д. Така процесът продължи единствено във връзка с тези двама подсъдими. Спрямо останалите четирима - Георги Г., Пламен Н., Валентин Т. и Мехнур М., присъдите са влезнали в действие.

Всички подсъдими бяха изправени на съд по обвиняване, че заради немарливо осъществяване на строително-ремонтни работи са предизвикали гибелта на четирима души. 11-етажният хотел „ Вероника “ се срути на 8 април 2015 година, като починаха служащите Борислав С., Манол М., Тодор Т. и Йосиф С. Те събаряли постройката, като ръчно подсичали колоните и рязали арматурите на партерния етаж.
Държавното и частното обвиняване настояха за неоправдателна присъда за Валентин П. и Виолета Д. Тяхната отбрана акцентира, по време на случая на обекта не е осъществявано строителство, а подготвителни дейности, които строителният контрол няма законови или договорни отговорности да управлява.

Според правосъдния съставподсъдимите не са позволили нарушавания в направената и подписана от тях оценка за сходство на капиталовия план. Престъпният резултат е настъпил при своеволно и несъгласувано излизане отвън рамките на утвърждения план. Не е било в отговорностите, нито във опциите на подсъдимите да плануват какви безпорядъчни дейности биха се направили, с цел да заложат авансово подробни правила за всяка една стъпка от демонтажа.

Съдебният акт може да се апелира и стачкува пред Върховен касационен съд.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР