Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняем

...
Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняем
Коментари Харесай

Окончателно: Обвинен за умишлен пожар в с. Косово остава в ареста

Варненският апелативен съд удостовери най-тежката мярка за неотклонение по отношение на обвинен в осъществяване на палеж в с. Косово, оповестяват от институцията.

Ахмед А. е упрекнат, че в съучастничество с друго лице е осъществил палеж на имущество на забележителна стойност, при който е основана заплаха за живота на четири лица и за увреждане на друго имущество . При пожара на 10 август са унищожени автомобил и къща с прилежащи постройки.

Заради подозрения за предумисъл, били извършени процесуално-следствени дейности, при които били открити Ахмед А. и 42-годишен мъж. Шуменският областен съд го е задържал под стража, което той апелира с искане за парична гаранция. 47-годишният мъж е осъждан неведнъж, само че е оправдан.

Адвокатите на обвинения считат, че единствените данни за съпричастността му се съдържат в обясненията на втория обвинен и в показанията на потърпевшите лица, само че не се поддържат от други доказателства.

Представителят на Апелативната прокуратура сподели, че въпреки правните последствия от многократните осъждания да са заличени от реабилитацията, то не са заличени осъществените действия. А те са отзив за личността му. Опасността при по-лека мярка Ахмед да извърши закононарушение се извлича от лекотата, с която той е подкрепил другия обвинен да извърши закононарушението, с ясното схващане, че пожарът от подпалването на лек автомобил излага на заплаха доста хора.

Апелативният съд напълно показа мнението на Шуменския областен съд за съществуване на обосновано съмнение за съпричастността на този обвинен. То се извежда от гласните и писмените доказателства. Въззивният правосъден състав деликатно обмисли данните за публичната заплаха на обвинения и на действието. Ахмед А. е показал особена упоритост в дейностите си по подбудителство и подкрепяне на другото лице. От събраните данни може да се заключи, че при по-лека мярка има заплаха да извърши закононарушение.

С тези доводи Апелативния съд удостовери определението на Шуменския областен съд за задържане под стража на Ахмед А. Съдебния акт не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР