Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение на двама

...
Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение на двама
Коментари Харесай

В ареста остават двама мъже, държали с цел разпространение над 56 кг марихуана в Исперих

Варненският апелативен съд удостовери най-тежката мярка за неотклонение на двама мъже, обвинени за държане за разпространяване на огромно количество високорискови опиати. В жилищен парцел в Исперих били открити 56,385 кг марихуана, на стойност към 338 310 лева, както и 1,90 грама екстази. Като обвинени са привлечени турският жител Мухаррем А. и Дечо Ж., които обитавали жилище в постройката, както и Звезделин Х., наемател на пространства на същия адрес. Мухаррем и Дечо апелираха ограниченията си пред Апелативния съд.

Срещу турския жител е повдигнато и второ обвиняване – за това, че през лятото на тази година е влезнал на територията на Република България без позволение. Представителят на Апелативната прокуратура смята, че наложената му възбрана да напуща страната не би била спънка, поради метода, по който е дошъл.            Защитата не счита, че има задоволително доказателства, с цел да се извлече обосновано съмнение за авторството на действието. Обвиняемият сподели, че в  жилището му не са откривани неразрешени субстанции и че няма общо с такива.

Съдебният състав разгласи, че вярно и законосъобразно Разградският областен съд е задържал под стража Мухаррем А. Въззивният съд напомни количеството и цената на конфискуваните наркотични субстанции. Може да се обоснове съмнението на прокуратурата, че обвиненият е обвързван с това действие. По-обемни са доказателствата за второто закононарушение – влизане през границата на страната без позволение. Самото деяние; фактът, че обвиненият съвсем година обитава на територията на България, без да е ясно по какъв начин е влязъл; това, че разполага със обилни финансови средства, без да е трудово зает; неналичието на друго местоживеене, с изключение на населяваното дружно с другия обвинен, в което са открити инкриминираните движимости – всичко това обосновава  заплахата турският жител да се укрие или да извърши закононарушение.

И във връзка с Дечо Ж. представителят на Апелативната прокуратура  удостовери нуждата от най-тежката мярка за неотклонение, поради характера на незаконната активност и трансграничния й темперамент, съществуването на обвинен – непознат жител и продължителното престояване в Турция на самия Дечо. Адвокатът на 60-годишния мъж сложи под подозрение съществуването както на обосновано съмнение, по този начин и на заплаха от укриване.

Въззивната инстанция показа извода на Разградския областен съд, че въпреки да са нищожни, доказателствата водят до обосновано съмнение за съпричастността и на този обвинен. Може да се аргументира заплахата той да се укрие или извърши закононарушение. Дошъл е в България преди няколко месеца, с цел да прави трудова активност, само че за нея няма приложени доказателства. Посочил е един адрес на местоживеене, само че е имал достъп и до жилището,  в което са открити инкриминираните движимости.

С тези претекстове Варненският апелативен съд удостовери определенията на Окръжен съд – Разград, с които на двамата привлечени към отговорност е била взета мярка за неотклонение " задържане под стража “.  Съдебните актове по двете каузи на актуалната инстанция са дефинитивни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР