Варненски земеделски производител увеличи капацитета на стопанството си с европейски

...
Варненски земеделски производител увеличи капацитета на стопанството си с европейски
Коментари Харесай

Варненец прави ин витро на пчели

Варненски аграрни производител усили потенциала на стопанството си с европейски средства. Ст. Ст. отглежда пчели в село край Вълчи дол, оповестяват от Областния информативен център-Варна. С помощта на плана "Отглеждане на пчелни фамилии и лешниково насаждение “ той е съумял да закупи специфична машина за изкуствено осеменяване на пчелни майки и да усили броя на кошерите си. Проектът е по подмярка 6.3 "Стартова помощ за развиване на дребни стопанства “ по Програмата за развиване на селските региони 2014 – 2020г. Общият му бюджет е 15 000 евро.

Ст. Ст. е сертифициран производител на биопродукти. С новата техника, закупена по плана, той прави изкуствено осеменяване на пчели майки. Преди процедурата те се анестезират, с цел да не се движат, след което се слагат в специфичен филтър. Действията се наблюдават през микроскоп, с цел да са точни и прецизни. Със специфична игла се инжектира семенна течност в пчелата майка. Манипулацията е изцяло безвредна за насекомото. Целта е пчелите майки да снасят оплодени яйца, от които да се излюпват пчели работнички, описа Ст. Ст. По този метод се заздравяват пчелните фамилии и се усилва добивът на мед.

За специфичната техника, която реализира ин витро оплождането, пчеларят схваща от интернет. Така взема решение да се снабди с такава и да усъвършенства работата си. Кандидатства с план и печели европейско финансиране. Отива във Англия на образование, с цел да усвои технологията за работа със характерната машина.

Към момента земеделският производител осъществя продукцията си единствено на българския пазар. С европейските средства е разширил стопанството си от 117 на 165 кошера. За предходната година добивът му на мед е 1 звук, прецизират от Областния информативен център-Варна.

Продължителността на плана "Отглеждане на пчелни фамилии и лешниково насаждение “ е 5 години. Той е стартирал на 5.05.2017 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР