Варненската обсерватория Николай Коперник организира конкурс От Земята към звездите,

...
Варненската обсерватория Николай Коперник организира конкурс От Земята към звездите,
Коментари Харесай

Варненската обсерватория организира конкурс в чест на първия български космонавт

Варненската обсерватория " Николай Коперник " провежда конкурс " От Земята към звездите ", отдаден на 40-та годишнина от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

В него могат да се включат възпитаници от V до XII клас, посредством рисунка, литературно научно-съчинение, постер или макет. Конкурсът има за цел да разкрие историческото значение на полета за теорията и практиката на галактическите полети, както и мястото и ролята на космонавтиката и галактическите технологии в живота на актуалния българин.

Тези, които имат предпочитание да се включат в състезанието, би трябвало да попълнят формуляр и да го изпратят до 15 март. Срокът за приемането на творбите завършва на 25 март, а спечелилите ще бъдат оповестени на 2 април на уеб страницата на обсерваторията.

Георги Иванов е роден на 2 юли 1940 година в гр. Ловеч. През 1958 година постъпва в Българската войска, а през 1964 година приключва Военното учебно заведение в Долна митрополия със компетентност инженер-летец и подготовка водач, първи клас. Служи в Българска народна армия като водач, старши водач, пълководец на звено и пълководец на ескадрила.

На 1 март 1978 година e определен за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос. Обучава се в Центъра за подготовка на космонавти " Юрий Гагарин ". На 10 април 1979 година е изстрелян в орбита към Земята галактическият транспортен съд " Союз-33 " с интернационален екипаж.

Поради техническа нередовност корабът не съумява да се скачи с орбиталната станция " Салют-6 ", доближаването на кораба и орбиталната станция протича със скорост по-висока от плануванаъа, заради което системата за ръководство включва поправяне на скоростта. По време на корекцията прогаря едната страна на горивната камера на главния мотор. Скачването се оказва невероятно. Командирът на полета Николай Рукавишников получава пристъп, а пулсът на Георги Иванов остава естествен. Именно той приземява галактическия транспортен съд на 320 км югоизточно от Джезказган след 31 цялостни обиколки към Земята. В космоса прекарват 1 денонощие, 23 часа и 1 минута.

Анализирайки този комплициран и ексклузивен полет, държавната комисия на Съюз на съветските социалистически републики стига до извода, че българинът е дал доста значими данни за по-нататъшното развиване на галактическите полети. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР