Варненската фирма bulStone (Булстоун“ ООД) ще добива скалнооблицовъчни материали -

...
Варненската фирма bulStone (Булстоун“ ООД) ще добива скалнооблицовъчни материали -
Коментари Харесай

bulStone взима концесията за добив на варовик от „Коларци”

Варненската компания bulStone („ Булстоун “ ООД) ще добива скалнооблицовъчни материали - варовици, от находище „ Коларци “. Това излиза наяве от решение на Министерски съвет от през днешния ден.

Находище „ Коларци ” е ситуирано в землището на с. Брестница, община Тервел, област Добрич. Площадката се намира доста покрай селото, то обаче е обезлюдено.

Министерски съвет е дал концесията за период от 35 години, като през този интервал „ Булстоум “ ще вложи над 199 хиляди лева за добива, а предстоящите концесионни такси за целия интервал надвишават 1.2 млн. лева Предстои министърът на енергетиката да подписа контракта за концесия с компанията.

В сходство с условията на Закона за подземните благосъстояния приходите от тях постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност - в тази ситуация община Тервел.

Според документите за концесията, подадени в община Тервел капиталовото предложение е за рандеман на блокове украсителен варовик по типичен открит прийом. Средногодишно от него ще се добиват към 2180 скални блокове украсителен камък, а за целия период на концесията се чака да доближат 763 000. Общата концесионна повърхност е за 88 дка, в която влизат и обектите за реализиране на активността.

От документите става още ясно, че не се планува създаване на нови пътища за достъп до площадката, а ще се употребява построената инфраструктура.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР