Варненската астрономическата обсерватория Николай Коперник привлича все повече посетители заради

...
Варненската астрономическата обсерватория Николай Коперник привлича все повече посетители заради
Коментари Харесай

Нов дигитален планетариум увеличи посетителите в обсерваторията във Варна

Варненската астрономическата обсерватория " Николай Коперник " притегля от ден на ден гости поради новия си цифров планетариум. Той беше открит през лятото и е най-модерният в България, съобщи пред Дарик шефът Свежина Димитрова.

„ Предприехме тази стъпка, с цел да грабнем младежите, живеещи в цифровия свят, с действителните изображения, които показва нашият цифров планетариум. Те имат възприятието, че са в космоса, разхождат се по планетите от слънчевата система или по галактиките ”.

Звездната зала на обсерваторията сега се ремонтира и края на годината ще има нов образ. През нея годишно минават над 6 000 възпитаници.

„ Младите хора имат интерес към космоса, защото все по-популярни стават галактическите постижения в международен мащаб, последните задачи и опитите за колонизиране на Марс ”.

280 възпитаници от Варна посещават кръжоците на варненската обсерватория. Нейните ученици всяка година печелят медали на олимпиади.

„ Тази година имаме златен и бронзов орден от олимпиадата в Санкт Петербург, златен орден от интернационалната олимпиада по астрономия и астрофизика и златен орден от последната интернационална олимпиада, на която всички 10 български участници завоюваха 10 медала ”.

На астрономическата обсерватория във Варна беше отдадена пощенска марка, която беше валидирана тази седмица. В началото на декември стартира училищен фестивал, който е отдаден на 500 години от първото околосветско странствуване на Фернандо Магелан.

Предстоящата 2023 година ще е знакова за планетариума в морската столица, който ще празнува 550 години от рождението на патрона си Николай Коперник, 55 години от основаването си и 60 години от основаването на първия кръжок по астрономия в морската столица.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР