Върнатите от президента промени в Закона за съдебната власт влизат

...
Върнатите от президента промени в Закона за съдебната власт влизат
Коментари Харесай

Народното събрание обсъжда промени в Закона за съдебната власт

Върнатите от президента промени в Закона за правосъдната власт влизат за наново разискване в Народното събрание. Става въпрос за текстовете, оспорени от президента Румен Радев. Предвижда се разпоредбите за следствие на основния прокурор да се ползват и за неговите заместници, както и да има единна система за инцидентно систематизиране на каузи. Вчера измененията бяха признати в Правна комисия.

Преди това на първо четене ще бъдат разисквани и промени в Закона за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания. Те са съобразени с рецензии по използване на европейска инструкция. Предлага се са бъде ограничен обсегът на адвокатската загадка, вкарва се период от 7 дни за потвърждаване на подаден сигнал и глоба до 4000 лева, в случай че не се извършват наложените коригиращи ограничения.

Окончателно би трябвало да бъдат признати и измененията в закона по използване на ограничаващи ограничения по отношение на Русия поради войната в Украйна. Миналата седмица Народното събрание гласоподава на първо четене възбрана за импорт на недопечен съветски нефт до 30 дни от влизане в действие на закона и прекратяване на дерогацията, с която страната ни  получи право да внася нефт до края на 2024 г.

Вчера на икономическа комисия обаче надвиха гласовете за по-плавен преход и по този начин възбраната да влезе в действие от 1 ноември.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР