Varna24.bg СНЦ Мога, знам, творя“ в партньорство с ПГИ Д-р Иван

...
Varna24.bg
СНЦ Мога, знам, творя“ в партньорство с ПГИ Д-р Иван
Коментари Харесай

Ученици от Варна се включиха в проект Бъди еко със зелените идеи в училището на ХХІ век

 Varna24.bg СНЦ " Мога, знам, създавам “ в партньорство с ПГИ " Д-р Иван Богоров “ и ОУ " Отец Паисий “, завършиха дейностите по проект  " Бъди еко със зелените хрумвания в учебното заведение на ХХІ век “. 

Проектът е на стойност 7908 лева и е финансиран от Дирекция " Младежки действия “ към община Варна.

" Замърсяването на околната среда е камшик за нашето съвремие. Ако желаеме нещо да променим, би трябвало да стартираме дейна разяснителна работа измежду младежите, с цел да надградим познанията им за вредите, които всеки човек понася, живеейки в нечиста среда.

Чрез дейностите по плана работихме главно за основаване на привички за природосъобразен метод на живот в хармония  с един чист и спретнат свят. 

Основната цел на плана е да се подтиква младежката  самодейност и естествения блян на учениците към  творчество като метод за осмисляне на свободното време.  Да се провеждат действия, свързани с надграждане познанията на младежите за екологията като просвета и процедура за провокиране на зелено мислене, генериране на зелени хрумвания и  основаване на привички за поддържане на чиста учебна и градска среда ", обясниха създателите на плана. 

Проектът има за цел още да сътвори нов модел на мислене за реализиране на резистентен живот и развиване на инициативността на младежа в региона на екологията и оползотворяване на отпадъците.

Да образува метод на живот, комбиниран с екологична просвета и екологично държание.

Да бъдат употребявани опциите на новите технологии посредством фейсбук платформата на плана, както и опциите на интернет за реализиране и разпространение на юношески акции, свързани с запазване, разчистване и естетизиране на учебната среда.

Да образува дейна гражданска позиция за запазване чистотата на заобикалящата ни среда в учебно заведение и в региона, в който живеем. 

Проектът бе осъществен през месеците юли-октомври, като стартира с обучителни действия, свързани със основаване на анкета за анкетно изследване на мнението на участниците и последвала обработка на данните.

Дейностите по плана целяха да срещнат учениците с изгодите от преработването на отпадъчните материали и тяхната повторна приложимост в естетизирането на образователната среда. Насочихме тяхното внимание към основаване на трайни привички,  свързани с грижата за живи цветя и  оформяне на зелени екокътове във фоайетата на учебните заведения и в класните стаи.

Под управлението на своите преподаватели, учениците създадоха планове за лого на плана, сътвориха страница на плана в интернет платформата Facebook, участваха в Световния ден на почистването. През септември организираха екодискусии с практическа част на тематика " Науката екология – през вчерашния ден, през днешния ден, на следващия ден ". Учениците от ФГ " Василица " разучиха национални песни, отдадени на цветята и слънцето. Направено бе изследване посредством анкета " Мислите ли " Еко “ “, в което взеха присъединяване 140 индивида от разнообразни възрастови групи. 

Реализацията на дейностите по плана помогнаха да се промени гледната точка на младежите за тяхната роля,  свързана с опазването и хармоничното вплитане  на природата в  градската учебна среда. Дори и най-малката стъпка в тази посока спомага за  основаване на екологично образование и ще има резултат за смяната на метода им  на живот и основаване на природосъобразен жанр на държание.

Проектът " Бъди еко със зелените хрумвания в учебното заведение на ХХІ век " предизвика към основаване на зелено мислене в учениците в посока запазване на чиста околна среда и оползотворяване на отпадъците.  Дейностите, свързани с разчистване на учебните дворове и регионите към тях, образуваха възприятие за противоречие към нечистите градски региони, предизвикаха младежите към присъединяване в акции за разчистване на зелените площи в двете учебни заведения и основаване на  привички за тяхното възстановяване и поддържане. За никого не е загадка, че актуалният човек изхвърля на нерегламентирани места разнообразни опаковки, използвани движимости, останки от хранителни артикули като основава сметища, които са рискови за нашето здраве. Такова непрекъснато бунище има в региона на ОУ " Отец Паисий " в съседство с " Мелинвест " – цех за произвеждане на самун. Подобни нечисти площи са формирани и в Район Младост заради нежеланието на хората да употребяват поставените за задачата контейнери. Понякога изхвърлянето на отпадъците става през терасата на жилището ни или през прозореца на колата.  Тези неугледни пространства станаха неразделна част от нашия живот и сякаш ги одобряваме като даденост. Тези феномени насочиха вниманието ни да организираме младежите да поемат задачата на Зелени патрули. Да внушават на своите връстници – съученици и другари с персонален образец, че сходен метод на държание е недопустим, организирайки акции за разчистване, акции за събиране  на боклуци за подкрепяне на публично значими цели.

Дейностите осмислиха свободното време на младежите, дадоха им опция да получат познания и умения, с които да надградят потребни привички, в посока основаване в учебно заведение на естетизирана  среда. За реализирането на самодейностите по плана не се изискваха специфични умения, което  даде опция да се включат младежи в неравностойно състояние. Активирахме устрема на учениците да сътворяват своя лична училищна  среда и така  те да се почувстват значими и потребни, без да са дискриминирани в обществен, етнически, стопански или физически аспект.

Заключителният стадий на плана бе извършен като поход в Екопарка, съпроводен с музикална стратегия, галерия на сувенири от естествени и рециклирани материали,  разпределяне на флаери, рекламни материали а най изявените участници получиха раница или торбичка от плат с логото на плана.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР