Varna24.bg Млада дизайнерка от Варна превръща отпадъчни материали в уникални модни

...
Varna24.bg
Млада дизайнерка от Варна превръща отпадъчни материали в уникални модни
Коментари Харесай

Млада дизайнерка от Варна превръща найлонови торбички в модни шедьоври

 Varna24.bg Млада дизайнерка от Варна трансформира отпадъчни материали в неповторими фешън шедьоври. Славена Петкова показа за Varna24.bg какви са концепцията и посланието на нейния план " Шах серия 25 плюс, който е подсилен от Национален фонд " Култура ".

" Каква би била връзката сред натрапчивото наличие на шахматния претекст отпечатан върху торбичките за всеобща приложимост и техните ползватели? И по какъв начин разглеждането на тази хипотетична връзка, посредством чисто художествени средства, би могла да разсъни една по-широка рефлексия за това, което ни кондиционира като обществени същества. 

Проектът  " Шах серия 25 плюс “ е плод на персоналната ми реакция по отношение на заобикалящата ни действителност, която преоткрих след завръщането ми в България. Впечатлих се от повтарящата се символика в познатите ни до болежка найлонови торбички с " шах “ претекстове, която, сякаш характеризира едно потомство българи, несъзнателно станали част от изгубващата характера си действителност.

Чрез работата ми, която бих определила като модерно изкуство, желая да придам стойност на тази просвета, изпълвайки я с нов смисъл. Като част от плана " Шах серия 25 плюс “,  изследвах потреблението на всеобщо създаваните едноименни български торби и документирах резултатите и наблюденията си от процеса в капсулна колекция; Омагьосаният шах претекст на торбичката участва навсякъде в сбирката: като апликация върху рокли от тюл и дантела, бродирани или отпечатани върху корсети и даже върху емблематичната торба, конструктирана от латекс и полиамид.

Концепцията на моята разработка е да бъдат посочени огромните резултати на локалния корпоративен маркетинг, и това какъв брой огромна част от нашето лично държание и дарба да избираме е накриво от волята на корпоративната логичност. Свързването на предмет с физическото тяло повдига въпроса за образните знаци, които следваме неумишлено, когато представяме движимости и тела в пространството. Концепцията на творбата ми предлага благоприятни условия за превъзмогване на тези контекстуални и концептуални конфигурации посредством алтернативни начини на мислене, които развиват нови художествени тактики, с цел да показват по какъв начин може да бъде декодиран този вид капитализиране.

Този план символизира безсилието на елементарния жител пред монополизирането му от логиката на корпоративните предприятия. Създавайки го, аз имам вяра, че ще насоча вниманието към към този момент съществуващата система, която наподобява е невидима за нас, и която е в директен или прикрит спор с голям брой екологични и етични въпроси. Междувременно целя да извлека позитивната и игрова страна на феномена на шахмат-торбичката и да преформулирам асоциациите, построени и подбудени от нея. Надявам се, че моята евентуална публика ще успее да проникне зад тази завеса, която крие въпроси, свързани с нашата независимост на избор. Вярвам, че преформулирането на утилитарния смисъл на един най-обикновен предмет от бита окуражава сериозното мислене и разрешава на фена да привиди обществените и стопански механизми, които постоянно ни кондиционират макар волята ни ", показа Славена.

Тя разяснява още за какво е решила да се завърне във Варна след образование и престой в разнообразни страни и какво още следва да осъществя като млад създател.

Повече вижте във видеото! 

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР