Varna24.bg Вече е поставено специалното бронирано стъкло, под което варненци

...
Varna24.bg Вече е поставено специалното бронирано стъкло, под което варненци
Коментари Харесай

Поставиха бронираното стъкло, което ще пази уникалните находки на Шишковата градинка

 Varna24.bg Вече е сложено специфичното бронирано стъкло, под което варненци и гостите на града ще могат да се любуват на неповторимите находки на Шишковата градинка, видя кореспондент на Varna24.bg .

По информация на кмета на Варна Иван Портних, то бе доставено от Австрия и би трябвало да опази археологическите полезности от похищения. 

Неотдавна реставратор обработи находките, които бяха открити по време на изкопните действия. 

" В момента се приготвя монтажа на металния похлупак, който ще покрива стъклото, с цел да не може да влиза вода в него. От същия ръждив метал ще има и обшивка на стените. Вътре е инсталирано ефектно осветяване, което трансформира обекта в същинска атракция вечер. Надяваме се жителите да оценят придобивката и да имат съвестта да опазят нещо, което е красиво. Работи се и по водното огледало и се надявам до идващият месец да е готово ", разяснява за медията ни създателят на плана арх. Жулиан Начев.  

Припомняме, че ремонтът на Шишковата градинка е по план " Естетизация и рационализация на градската среда във Варна ". Той обгръща ул. " Михаил Колони “ и пл. " Екзарх Йосиф “, където бе осъществено преасфалтиране, ремонт и замяна на уличното осветяване. Община Варна обезпечи средства за в допълнение изследване и социализация на откритата археология на пл. " Екзарх Йосиф “, където бе открита част от късноримска крепостна стена на античния Одесос. С оглед запазване на културно-историческото наследство  бе предоставено да бъде направен план за експониране на стената. Според плана археологията бе експонирана под триплексово бронирано стъкло. 

Общата стойност на ремонта е  1 386 500 лева,  осигурени по Оперативна стратегия " Региони в напредък " и съфинансиране от община Варна.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР