Varna24.bg Варненският окръжен съд даде ход на съдебното следствие срещу

...
Varna24.bg Варненският окръжен съд даде ход на съдебното следствие срещу
Коментари Харесай

Във Варна разпитват и защитени свидетели по делото за гигантската контрабанда за над 225 млн. лв.

Varna24.bg Варненският областен съд даде ход на правосъдното разследване против двамата холандски жители Курт М. и Робърт П., упрекнати в контрабанда на над 16 тона прекурсори за произвеждане на опиати.

Първото съвещание всъщност стартира с разпит на движимостите лица изготвили физико-химичните експертизи в хода на следствието. Заключенията на специалистите са, че откритите субстанции съставляват прекурсори с висока непорочност и материали за произвеждане на амфетамини, които са измежду неразрешените у нас. В хода на делото се чака на бъдат разпитани и 11 очевидци, измежду които има и предпазени.

Според обвинителния акт, 55-годишния Курт М. и 50-годишния Робърт П. в съучастничество посредством подправени документи внесли през митнически пункт Варна-Запад на три пъти прекурсори за произвеждане на амфетамини. Контрабандата, осъществена в интервала от 26 януари 2017 до 16 март 2018 година тръгвала с кораби от Азия и Латинска Америка, само че не била предопределена за Варна. В документите била заявена като почистващ препарат за прозорци. По данни на прокуратурата засечените прекурсорите са с общо тегло 16,222 тона, на обща стойност над 225 640 000 лева, като закононарушението е изключително тежък случай и в изключително огромни размери.

На 7.06.2019г. Робърт П. дошъл в България за среща с Курт М. и български жител. Трябвало  да обсъдят изпращането на последната  доставка на един от прекурсорите за Испания. Коментирани били  получателя, както и бъдещи доставки на прекурсори и материали от Азия, и на кокаин от Латинска Америка. Срещата била документирана от българските управляващи и лицата арестувани.

И двамата подсъдими са осъждани в страни от Европейския съюз. Курт М. взел участие в интернационален трафик на опиати, като първата му присъда е постановена в Белгия през 1988 година Търпял е ефикасна присъда от 7 години затвор за импорт на 1 звук кокаин през пристанището в Антверпен. В белгийски затвор се среща с българка, която била наказана за трафик на хора. Контактът му с нея станал мотив да се откри да живее в България и да развива бизнес в Бургас, посредством записана компания.

Робърт П. също е осъждан неведнъж - на 3 години отнемане от независимост за присъединяване в незаконна организация, извършваща преднамерени дейности по Закона за опиатите и за опиума,  както и на 2 години отнемане от независимост за документни фалшификации и измами в съучастничество.

От 7 юни 2018г. двамата са с мярка за неотклонение " задържане под стража. Обвинителният акт беше импортиран в Окръжен съд – Варна на 3 декември 2018г.

Престъплението, в което са упрекнати Курт М. и Робърт П. е тежко по смисъла на закона, като Наказателен кодекс планува наказване " отнемане от независимост " от 15 до 20 години и санкция от 200хил. до 300хил. лева

Още в разпоредителното съвещание прокуратурата и отбраната разискаха вид за реализиране на съглашение. Подсъдимите не бяха съгласни да изтърпят наказване от 10г. " отнемане от независимост “ и 200 хиляди лева санкция, заради което правосъдното разследване се гледа по общия ред.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР