Varna24.bg Цветна еуфория превзе улиците на Варна в навечерието на

...
Varna24.bg Цветна еуфория превзе улиците на Варна в навечерието на
Коментари Харесай

Цветна еуфория превзе Варна в навечерието на 8 март, цените скочиха

Varna24.bg Цветна еуфория завладя улиците на Варна в навечерието на женския празник 8 март, видя кореспондент на Varna24.bg
И тази година обаче, макар голямото многообразие от предлагани цветя по опциите на всеки джоб, цените бяха надути дни преди празника и търговците останаха правилни на правилото "ден година храни ". 
На един от скъпите пазари в града, какъвто е "Чаталджа " се търгуваха от стръкчета по левче, до обилни букети и цветя в саксии с двуцифрени етикети.  
Впечатление обаче прави фактът, че край пъстроцветните щандове се въртя повече дами, а мъжете сякаш оставят за на следващия ден избора на цвете за обичаните жена, щерка, майка, другарка или колежка.  
И тази година като цяло ползата към предлаганите цветя е голям. А многообразие не липсва. Търговците са се постарали да оформят красиви кошници в най-различни размери и на най-различни цени, тъй че да дават избор на купувачите.
Бегъл взор върху цените откри, че царицата на цветята - розата, която всекидневно се продаваше до преди дни на цена от 2.50 лева - 3.00 лева, през днешния ден коства два пъти повече - 5.00 лева, а на някои места даже 6.00 лева

Между 1,50 и 2 лева вървят красивите и уханни фрезии, а тук-там лаленцата стигат до 3 лева за клонче.

За хубав букет от рози, да вземем за пример, клиентът би трябвало да подготви към 40-50 лв..

Преди да решите какво цвете да купите, е добре да знаете и каква е символиката на всяко цвете, тъй като всяко цвете показва страсти и има свое обръщение.

Вярата в смисъла на цветята има дълбоки исторически корени. Тази традиция е въведена и пренесена от крал Чарлз ІІ в Швеция от Персия през 17 век, само че има своето начало в по-стари антични практики. Езикът на цветята процъфтява през времето на Викториянската ера, когато откритото изложение на любовни благосклонности и еротични подмятания се е смятало за аморално и подриващо публичните нрави. Ето за какво "кодът " на цветята се е наложил като внимателен скришен език без думи, посредством който младите влюбени си комуникирали. Известно е, че освен всяко цвете има свое значение, само че и другите му багри - те показват избрани нюанси, а от време на време и цели хрумвания. Така един букет може да съобщи цяло едно обръщение от усеща. Ето защо загатват другите цветя:

Бегония - благопожелание за дълъг живот и положително здраве.

Божур - неутрално цвете, уместно както за обичаната, по този начин и за другари или родственици. Поднася се на сантиментални и чувствителни дами. Символизира внимание и нерешителност на възприятията.

Виолетки - израз на невзискателност, стеснителност и огромна благосклонност, а също по този начин и на непрестореност в връзките.

Градински теменужки - семпло и доброволно цвете, израз на откровена благосклонност и любов.

Далия - достолепие и грациозност.

Зюмбюл - прохлада, младост, невзискателност. Непринудено цвете, доста уместно за пролетните празници. Има доста мощен и прелестен мирис. В Ориента го сервират в символ на любов на младоженците.

Ирис - другарство и предзнаменование за положителни вести.

Кала - хубост, финес и царственост.

Калия - у нас калиите са знак на чистотата на младоженката, само че в Западна Европа са траурни цветя.

Карамфил - в някои култури се възприема като траурно цвете. Той е доста подобаващ за съчетаване в букети. Поднася се при по-небрежни обстановки.

Лале - знак на най-искрени усеща и любов. Пролетно цвете, уместно за 8 март.

Лилиум, Крем - знак на кралската власт, господство, мощ. Цвете, което е уместно за по-специални и тържествени мотиви.

Люляк - значи лиричност, сантименталност. Символизира хубост и непорочност.

Маргарита - наименованието значи още перла. Небрежно цвете за по-неформални мотиви. Символизира непорочност и непорочност.

Момина сълза - горест, само че и чупливост и непорочност.

Нарцис - съгласно някои е студено цвете, изключително поради жълтия му цвят и в случай че се свърже с мита за Нарцис. Факт е обаче, че е едно от най-предпочитаните пролетни цветя.

Орхидея - непосредственост в любовта, нежна и преходна хубост.
Фрезия - непорочност, хубост и страст.

Хризантема - националното цвете на Япония, фигуриращо и в герба й. Символ на другарство и топли усеща.

Непретенциозно цвете, уместно за всевъзможни мотиви.

Циклама - цвете, което не може да остане неусетно. Подходящо е за по-специални мотиви. Символизира пристрастеност, наситени усеща.

Въпреки че за 8 март нормално се избират по-непретенциозните пролетни цветя, розата е типичен избор, на който мнозина залагат по традиция. Затова на нея ще отделим повече внимание.

Розата символизира любовта и възхищението от този, на който се подарява. Предпочитат я пламенни, жизнерадостни и буйни натури. Възрастта на дамата играе роля в избора на подобаваща роза. Добре е на младите девойки да се подаряват рози в светли тонове. Цветовете са от огромно значение:

- Червена роза - непокътнат знак на любовта, сервира се на обичания човек, когато желаеме да кажем "обичам те ". Има значение дали се подарява изцяло разцъфнало цвете или още неразтворен цвят. Пъпката на алената роза също значи мощни усеща, които обаче би трябвало да бъдат непокътнати в загадка.

- Жълта роза - постоянно се счита за обръщение на ненавист. Според други тълкувания в действителност приказва за другарство. Жълтата роза е автентичен избор, от който не трябва да се страхувате.

- Розова роза - деликатност, признателност, топли усеща. Симпатия. Не съдържа агресивността на любовната алена роза. Подходяща е за другари и близки.

- Бяла роза - символизира честност, откровеност, непорочност, непорочност и непорочност.

- Лилава роза - знак на влюбването от пръв взор.

Цветовете на всяко едно цвете, освен на розата, са доста значими. Особено когато оформяте букет, имайте едно мислено, че, в случай че той е оцветен в един съответен цвят, това може да се вземе под внимание. Ето какво показват другите цветове:

Червен цвят - мощна обич, наситени страсти, огън и пристрастеност.

Розов цвят - знак за чиста взаимна обич, само че и за топли другарски усеща.

Жълтият цвят - асоциира се със слънцето, светлината, свежестта. Подобрява настроението, носи наслада и топлота, той е цветът на общуването, интензивността и откритостта.

Бял цвят - показва непорочност, откровеност, самопризнание. Подходящ цвят както за обичаната, по този начин и за майка, другарка.

Син, зелен, виолетов цвят - уместно е букети с сходни цветове да се подаряват на по-млади хора, отворени към новости. Тези цветове разрешават изпробване.

Все отново не забравяйте, че верният избор постоянно е пожеланото от обичаната ви жена цвете - това, което ще я накара да се усмихне и да се почувства същински обичана и уважавана.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР