Варна. За изключително кратко време майсторите на иглата в шивашкото

...
Варна. За изключително кратко време майсторите на иглата в шивашкото
Коментари Харесай

Оперни майстори на иглата във Варна изработиха костюмите за спектакъла „Копелия“ по образец на Красноярския театър за опера и балет

Варна. За извънредно малко време майсторите на иглата в шивашкото ателие на Варненската опера са съумели да изработят дамските костюми за спектакъла „ Копелия “, който се показва на варненска сцена по пример на Красноярския спектакъл за опера и балет. Мъжките костюми са предоставени на културната институция в морския град, до момента в който заглавието е в афиша. Това сподели сценографът и костюмограф на балетния театър, чиято премиера се игра нощес във Варна, Лора Маринова, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . По думите й, варненският вид на декора, е съгласуван с доста по-скромните размери на сцената. Въпреки това спектакълът ще бъде пъстър, щастлив и ще донесе празнично въодушевление на феновете в морския град. Лора Маринова благодари на всички анонимни сътрудници, които са се трудили зад кулисите за премиерата. Следващото зрелище, също премиерно, се чака да бъде на 16-ги декември от 19 часа.

Асистент режисьор на балета по музика на Лео Далиб, е Иван Карнаухов. По думите му, „ Копелия “ е прелестна сантиментална история, разказана с хубаво възприятие за комизъм и с хореография, в която са включени типичен и присъщи танци. Чудесно развлечение за цялото семейство. Нерея Асторя и Марко ди Салво танцуват в основните партии на Сванилда и Франц и публиката ще наблюдава освен тяхната обич, а и увлечението на Франц по непозната госпожица Копелия, в чудесното осъществяване на Мариами Кулошвили. Самият Иван ще пресъздаде облика на майстора на кукли Копелиус, който ще заблуди Франц, че куклата му е жива.

Балетът „ Копелия “ е бил показан за първи път във Франция през 1890 година в наличието на Наполеон Трите. Този театър е изиграл изключителна роля в историята на балета, като обособен музикално-сценичен род. Появата на куклата Копелия по-късно е довела до отделянето на балетния спектакъл за кукли. За това образец е „ Лешникотрошачката “. В България историята на балетното изкуство стартира с „ Копелия “. Първата режисура е била през 1928 година на огромния балет-майстор Анастас Петров. На варненска сцена е първото му показване е през 1959 година.

Диана СТОЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР