Варна. Ремонтът на кораб-музей Дръзки“ завърши в навечерието на годишнината

...
Варна. Ремонтът на кораб-музей Дръзки“ завърши в навечерието на годишнината
Коментари Харесай

Варна: Ремонтът на кораб-музей „Дръзки“ завърши в навечерието на годишнината от участието на флота в Балканската война

Варна. Ремонтът на кораб-музей „ Дръзки “ приключи в навечерието на годишнината от присъединяване на флота в Балканската война. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Варна доктор Мариана Кръстева, шеф на Военноморския музей във Варна. Тя добави, че кораб-музей „ Дръзки “ също отбелязва годишнина като музеен експонат и към този момент шест десетилетия е най-атрактивният обект на музея.
„ Този ремонт стана с обединените старания на няколко институции. Трябва да изразим признателност на командването на Военноморските сили за организацията, която сътвориха, на управлението на ТЕРЕМ „ Флотски боеприпас “ – Варна за инструментите и консултациите, които авансово бяха дадени. Благодарим и на компанията, която безплатно обезпечи боите, грунда и всички консумативи, свързани с този ремонт. В продължение на 20 дни всеки ден работиха военнослужещи от първи дивизион на Пункт за базиране - Варна и на флотската работилница, за което изключителна признателност. В навечерието на отбелязването на 105-aта годишнина от Балканската война се случи този сполучлив и няколко години чакан ремонт на кораба, само че ние означаваме и още една годишнина, която се свързва със самия него. Точно преди 60 години при отбелязване на подобен празник от Балканската война той е открит като кораб-музей. Така се отдаде дължимото освен на участниците в Балканската война, само че и на тези, които преди 60 години се погрижиха да имаме подобен спомен от войната и подобен монумент на заслужилите “, сподели още доктор Мариана Кръстева.
След организирането на българския боен флот на Черно море – 1897 година, стартира доставянето на нови бойни кораби. От 1904 до 1908 година в корабостроителния цех във Франция са издигнати шест еднотипни торпедоносеца – „ Дръзки ”, „ Смели ”, „ Храбри ”, „ Шумни ”, „ Летящи ”, „ Строги ”. При започването на Балканската война торпедоносците охраняват региона на Варненския залив. На 7 ноември във флота постъпват сведения за придвижването на турски транспортни кораби. Същата вечер капитан ІІ сан Димитър Добрев повежда отряд от 4 торпедоносеца в военен поход. На 32 благи от Варна виждат контур на огромен вражески транспортен съд – крайцера „ Хамидие ”. В първите часове на 8 ноември „ Летящи ”, „ Строги ” и „ Смели ” нападат крайцера, само че торпедните изстрели са несполучливи. Последен от отдалеченост 100 м. нападна „ Дръзки ”. Оглушителен гърмеж демонстрира, че България има ефикасен боен флот. „ Хамидие ” е изваден от строя и не взе участие в бойни дейности до края на войната. При артилерийската престрелка парче от снаряд пробива втората димова тръба на „ Дръзки ”. Тази пробойна се пази като удостоверение за първия военен триумф на българския боен флот.
По време на Първата международна война торпедоносците извършват разследващи и охранителни задания, слагат минни заграждения, транспортират десантните елементи в Добруджа през есента на 1916 година През Втората международна война правят конвоиране и защита на минните заграждения.
Торпедоносецът „ Дръзки ” е открит като кораб-музей на 21 ноември 1957 година
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР