Варна отбеляза 142 години от Освобождението си. В традиционните чествания

...
Варна отбеляза 142 години от Освобождението си. В традиционните чествания
Коментари Харесай

В деня на Освобождението на Варна откриха паметници на Михаил Колони и Баба Рада

 Варна означи 142 години от Освобождението си. В обичайните празнувания в двора на Духовно-просветния център " Свети Архангел Михаил " се включи кметът Иван Портних, който сервира цветя дружно с министъра на младежта и спорта Красен Кралев, регионалния шеф Стоян Пасев, командира на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов, генералния консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов. Венци и цветя бяха поднесени от доста жители и неправителствени организации. Тази година тържествата минават при съблюдаване на всички условия на Министерството на здравеопазването, оповестиха от пресцентъра на Община Варна. 

Празничният ден бе мотив да бъдат публично открити монументи на двама видни варненци. Барелеф на известната лечителка и акушерка Баба Рада, дело на скулптора проф. Пламен Братанов, бе открита на едноименната улица. Това е първият женски облик от поредицата паметни плочи във Варна, които се основават по самодейност на Община Варна, за възобновление на историческата памет. 

Баба Рада - Рада Кирчева (1808 - 1868 г.) е била видна общественичка, уважавана от своите съграждани. По време на руско-турската война от 1828-1829 година, когато Варна е била обсадена от съветските войски, Баба Рада съумява да ги осведоми за разположението на турските елементи в града. Така съумява да избави от заличаване българските махали. Рада научава занаята на бабуването (акушерството) в Бесарабия. След връщането си във Варна, тя стартира да акушерства и с годините печели признанието на своите съграждани. 

Днес публично бе открита и паметникът на кмета Михаил Колони, управлявал Варна в интервала 1881 - 1885 година и 1890-1893 година Автор на творбата е Живко Дончев. Като един от първостроителите на модерна Варна, Михаил Колони остава в историята на морската столица с редица начинания, свързани с облагородяване на градската среда – построяването на канализация, павиране на улиците, създаване на морските бани и на Приморския парк, строителство на родилен дом, общинска болница и учебно заведение " Св Климент “, изясни Антония Йовчева, шеф на дирекция " Култура и духовно развиване “. Новите монументи са част от галерията със знакови имена от историята на морската столица, които Община Варна основава по инициатива на кмета Иван Портних. Сред тях - Иван Церов, Дабко Дабков, Кирил Шиваров, художниците Борис Георгиев и Георги Велчев, доктор Данаил Шишков, Петър Енчев, доктор Басанович, екзарх Антим I.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР