Варна. От 16 април до 9 май в Градската художествена

...
Варна. От 16 април до 9 май в Градската художествена
Коментари Харесай

Изложба на Марина Варенцова-Русева ще бъде представена в Градската художествена галерия на Варна

Варна. От 16 април до 9 май в Градската художествена изложба „ Борис Георгиев “ ще бъде експонирана галерия живопис на одобрената варненска художничка, изкушена от символните и митологични тематики, от пейзажа и натюрморта, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Нов акцент в работата на Марина Варенцова-Русева са основаните през тази година портрети на български царици. Изложбата е самобитна креативна равносметка на последните десетилетия на авторката и се осъществя с поддръжката на Община Варна.
Изложбата показва Доротея Павлова, организатор в ГХГ – Варна:

Марина Варенцова-Русева е художник, който интензивно навлиза в художествения живот на града ни в средата 1990-те години. Тя се открива във Варна през 1995 година, откакто е получила академично художествено обучение по живопис в Петербург и показва забележителен брой изложения взаимно със своя брачен партньор - художника Николай Русев. Така Марина Русева за малко време съумява да се утвърди като почитан член на групата на варненските художници.

Нейното изкуство е усвоило традицията на класическата съветска реалистична живопис, обогатена с лирически ударения, въздействие от съветския символизъм, образуван от фантастични и религиозно-митологични тематики, както и импресионистичните уроци на пленерната живопис.

Настоящата галерия е равносметка за нейния създател. Пейзажите, натюрмортите, портретите и фигуралните композиции, показани в експозицията, имат за съображение условностите на натурата.
Основополагащото начало в картините на Марина Русева е линеарната рисунка, която извежда формата в рационалната градивна логичност, правилният местен цвят има художествен и познавателен темперамент, а фигуративността като базисен еластичен принцип още един път свидетелства за високата рисувателна просвета на художничката.

Натюрмортите и композициите с цветя провокират към така наречен „ близко гледане ”. Предните проекти са мощно скъсени и предизвикат фена да изживее опредметена действителност. Тя се трансформира в интимно естетическо прекарване, наслада за сетивата. Порцелановите фигури, цветните вази, кристалните съдове и свежите цветя, основават облици, наситени с искрящо благосъстояние, светлина, искра и младост. Пейзажите от региона на Северното Черноморие, където природата дава на художника разнородни хоризонти, обширни панорами и високо небе, са структурирани в верни композиционни проекти, формите са ясно проведени, а живописната материя е построена чрез фини и прецизни мазки, които преливат в общите размери на изобразените обекти. Водата и небето са предадени с еднакъв звук, предаващи светлата, спокойна и ведра атмосфера на пейзажа.

Художничката знае по какъв начин да преобрази една тривиална панорама в картина с отморяваща хубост. Художествените инвенции имат способността по този начин да превземат погледа на фена, че да го привикнат да търси идеала на художника. Посредством своето творчество Марина Русева приучава публиката да вижда „ живописното ” и в най-обикновените изгледи.

Символистичните композиции на Марина Русева препращат към метафизичните измерения на битието. Жената, въплъщение на Вселената, началото, живота и инстинктивните сили е изобразена като създател на забележимия веществен свят – небето, водите и звездите.

Най-новите творби, датирани през актуалната година, показани в експозицията, са портрети на седем български царици – Анна Куманката, Анна Мария Арпад, Ирина Комнина, Мария Кантакузина Палеологина, Теодора, Анна-Неда и Сара-Теодора. Историческата меродавност на облиците, облеклата и царските инсигнии са съветвани с проф. Пламен Павлов – историк, експерт по Средновековна история и проф. Николай Овчаров – археолог. Колекцията е основани по самодейност на Александър Митушев.
Рисуването на тези портрети е същинско креативно предизвикателство пред Марина Русева. Образите са изведени от застинилостта на формалния научен исторически портрет. Силуетната линия при персонажите е раздвижена, позите и жестовете са разнородни и фигурите намират свободно композиционно решение в пространството. В задните проекти са изобразени български пейзажи. Авторката е търсила в облиците да съобщи не толкоз царственост, достойнство и величественост, колкото характера, одухотвореността и женската хубост на българските царици.

За изкуството на Марина Русева проф. Вячеслав Бабияк споделя: “Нейните картини наподобяват на фотоси, само че от различен жанр… Ако това са пейзажи, можете да стъпите в тях, като забравите за двуизмерността на платното и рисунката, това е част от живата реалност, затворена в рамка ”.

Марина Варенцова-Русева е родена през 1971 година в Санкт Петербург.
Завършила е Художествена гимназия в Новгород, а през 1995 година се дипломира в катедра „ Живопис ” на Руския държавен педагогичен университет „ А. И. Херцен ”. От същата година живее и работи във Варна.

Представяла е изкуството си в 46 независими и взаимни с художника Николай Русев изложения във Варна, София, Пловдив, Ню Йорк, Лондон, Берлин, Анкара, Будапеща. Участвала е в над 70 национални и интернационалните пленери в България, Азия и Европа. Нейни творби са оповестени в профилирани издания за изкуство във Англия, Съединени американски щати, България, Румъния, Германия, Хърватия, Сърбия, Унгария и Турция.

Награди:
„ Арт Дарител 2015 “ – премия на фондация „ Св. св. Константин и Елена “ – 2015; Награда на „ Cityhall “ – Мангалия, Румъния – 2013; „ В търсене на облик “ – Варна – 2007; Носител на премия „ Варна “ – 2014

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР