Варна. Оркестърът на двореца Шьонбрун – Виена се връща в

...
Варна. Оркестърът на двореца Шьонбрун – Виена се връща в
Коментари Харесай

Оркестърът на двореца Шьонбрун - Виена изнася Гала във Варна през август

Варна. Оркестърът на двореца Шьонбрун – Виена се връща в България с летни концерти под намерено небе. Гала вечерите са отдадени на творчеството на австрийската музикална династия Щраус.

На 7 август оркестърът на Шьонбрун гостува във Варна. Концертът е очакван да се състои в един от най- красивите и сантиментални открити театри на Балканите- Летен спектакъл.

Началният час на концерта е 20:30 ч. В продължение на два часа и половина 24 музиканти и 2-ма солисти ще потопят публиката в музикалния свят на фамилия Щраус. Специално светлинно-визуално шоу ще добави магията под звездите. В антракта сред двете концертни елементи присъстващите ще имат опция да се насладят на чаша Sekt или освежаваща напитка.

Турнето на дворцовите музиканти у нас стартира на 6 август от остарялата столица Велико Търново. Тяхното показване ще бъде част от обичайния Международен фестивал “Сцена на вековете ”, който се организира на крепостта Царевец. А, кулминационната точка на турнето е Щраус галата, която виенският оркестър ще изнесе в София на 8 август. Събитието ще се организира на пл. " Св. Александър Невски " и се реализира с поддръжката на Столична община. То е и част от Календара на културните събития на София.

За коледните празници през 2021г. Дворцовият оркестър на Шьонбрун – Виена изнесе два Коледни концерта в България - София (Зала 1, НДК) и Пловдив (зала С. И. Л. А. ). Концертите минаха при претъпкани зали и мощно очарована аудитория. Това е и мотивацията през лятото на 2022г. оркестърът да се завърне в България с обогатена и доста по-широко обхватна стратегия за концерт под намерено небе, напълно формирана към творбите на династията Щраус. Коледните концерти на оркестъра през декември 2021г., в България, бяха проведени в духа на най-известния в света и обичан от феновете на класическата музика Новогодишен концерт на Виенската Филхармония.

Планираните летни концерти в България са в концепцията на второто най-значимо събитие за Виенската филхармония – летния концерт под намерено небе, който се организира в пъстрите градини на забележителния замък Шьонбрун. Оркестърът употребява сцената на портокаловата оранжерия, където повече от един милион посетители от целия свят към този момент са се наслаждавали на неговите концерти в блестящата конюнктура на двореца Шьонбрун. Докато в началото оранжерията е била планувана за предпазване на редки растения, Хабсбургите доста скоро променят предназначението й, устройвайки в нея обилни празненства. След грижливо възобновяване портокаловата оранжерия през днешния ден още веднъж служи напълно на изкуството и културата. Тя е включена в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО.

Дворцовият оркестър на Шьонбрун – Виена има дълготраен опит в работата с реализатори на оперетна музика и неслучайно тъкмо той, към този момент над 25 години е фаворизиран да свири в един от най-красивите и сантиментални крепости в света. https://www.youtube.com/watch?v=4pu-nmqkcyA.
Оркестърът на двореца Шьонбрун – Виена има международен състав. Сформиран е през 90-те години на предишния век. Замислен като туристическа атракция първоначално, той бързо натрупва известност. През годините прави сполучливи гастроли в Швеция, Финландия, Дания, Япония, Китай, Германия, Испания, Русия, Южна Америка и Дубай, където е посрещнат възторжено от локалната аудитория. В този международен състав има и българска след. Концертмайстор на оркестъра е Таня Джарова – Салустио, която гради кариера над 30 години във Виена. Родена и израснала в Пловдив, Таня стартира музикалното си обучение по цигулка още на пет години. Нейният музикален гений и артистично развиване се управляват и предизвикват от именити педагози в Пловдив и София, а по-късно в Софийската консерватория и Виенския университет за музика и изобразително изкуство. Творческата кариера на Taня Салустио обгръща интернационалните солови и концертни осъществявания в Испания, Италия, Аржентина, Швеция, Франция и други От 1997 година Taня Сеара Салустио е непрекъснат член и концертмайстор на оркестъра на двореца Шьонбрун – Виена.
Част от влиятелния оркестър на двореца Шьонбрун е и Светлозар Димитров, който е роден в Горна Оряховица, само че от 30 години живее във Виена. През 1992 година отпътува за Виена, с цел да продължи музикалното си обучение, само че остава и до през днешния ден в австрийската столица. Майката на Светлозар Димитров е повода той да се занимава с музика и да свири на разнообразни типове ударни принадлежности за оркестър. Той споделя, че работата му в фамозния оркестър е една сбъдната фантазия.

Репертоарът на Оркестъра включва творби на В. А. Моцарт, династията на Щраус и техни съвременници. Верен е на виенския музикален жанр и интерпретирането на композиторите на виенската класика, заради което няма конкуренция в австрийската столица. Оркестърът има дълготраен опит в работата с реализатори на оперна музика. Главният му диригент Гуидо Манкузи композира своите обичани от публиката валсове, маршове и полки особено за „ своя “ оркестър. През цялата си дейна активност като диригент и около многочислените турнета, които има по света, той намира време да отрази документално музикалните хрумвания, които непрекъснато го съпътстват. Така да вземем за пример пораждат валсовете „ Виенчанката “, „ Нощи в Букурещ “, „ Разходка в Рим “, а също и „ Галоп за свекърви “, всичките написани особено за оркестъра на двореца Шьонбрун. Ненапразно го назовават „ крал на валса и полката “.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР