Варна. Днес изпълнителният директор на УМБАЛ Св. Марина“ проф. д-р

...
Варна. Днес изпълнителният директор на УМБАЛ Св. Марина“ проф. д-р
Коментари Харесай

Варна: Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посети УМБАЛ „Св. Марина“

Варна. Днес изпълнителният шеф на УМБАЛ „ Св. Марина “ проф. доктор Валентин Игнатов показа доклада за активността на болничното заведение през 2017 година на открит медицински съвет в наличието на Министъра на опазването на здравето господин Кирил Ананиев, ректора на МУ - Варна проф. доктор Красимир Иванов, регионалния шеф господин Стоян Пасев, кмета на морската столица господин Иван Портних, публични посетители, преподаватели и лекари. Това оповестиха от пресцентъра на Медицински университет - Варна . По-късно министърът посети отделението по детска онкохематология и раздаде дарове на дребните пациенти, болничната аптека, в която видя модерния робот за разтваряне на цитостатици, отделението по ядрена медицина и се срещна с медиите. Министър Ананиев разяснява, че вярното ръководство на болничното заведение, високотехнологичното съоръжение и квалифицираният медицински личен състав са правилният път за високите резултати. „ По-добре средствата, които се дават за лекуване на български жители в чужбина да се влагат в лечебните заведения в страната, с цел да се лекуват хората тук, а за какво не на следващия ден ние да лекуваме чужденци в България “, разяснява още министърът.
От доклада за 2017г. стана ясно, че УМБАЛ „ Св. Марина “- Варна разполага с 1 392 кревати. В болничното заведение работят общо 2 073 индивида, сред които над 529 са върховен медицински личен състав - висококвалифицирани академични преподаватели, национални и районни консултанти.
Най-голямата болница в Източна България, която към този момент е одобрена като европейското лице на българското болнично опазване на здравето, предлага на пациентите сложно здравно обслужване, включващо доболнична, болнична и незабавна помощ, диагностика с най-модерна и високотехнологична инсталация и експертна здравна активност. Тук българските пациенти могат да получат високоспециализирани медицински действия, диагностика и лекуване, за които до скоро се постановяваше да пътуват отвън страната и да заплащат непостижими средства на европейските лечебни заведения.
През 2017г. в УМБАЛ „ Св. Марина “ са увеличени приходите, намалели са отговорностите и просрочията към снабдители, за лекарства и за медицински консумативи, както и се е нараснала междинната брутна работна заплата по отношение на миналата 2016г. УМБАЛ „ Св. Марина “ през 2017г. е удвоила капитала си и е завършила годината без отговорности към страната, общината и личния състав. През годината болничното заведение е закупила със лични средства 10 апарата за хемодиализа, ултразвуков уред за детската клиника по клинична хематология и онкология, 3 апарата за изкуствена белодробна вентилация, хирургична видеосистема, мобилна рентгенова система със С-рамо за клиниката по ортопедия и травматология, респиратор, инсталация за хирургическо лекуване на предсърдно мъждене чрез криоаблация и дозиметрична инсталация и съоръжение. От акцията на Президента „ Българската Коледа “ болничното заведение е получила уред за дихателна реанимация, фибробронхоскоп, термолегло, холтер, ехокардиограф, дефибрилатор, инфузионна помпа, линеарен трансдюсер и педиатрична ендоскопска инсталация за детските отделения. Реновирани и осъвременени са първа клиника по нервни заболявания, клиниките по съдова хирургия, вътрешни заболявания и отделението по кожни заболявания и венерология. Модернизирани и актуализирани са 32 образователни зали и 3 аудитории. Извършени са също реорганизация на централния и южния вход, построено е ново контролно-пропусквателен пункт, обновено е осветлението, изработен е главен ремонт на централната алея и са построени спомагателни паркинги за личния състав. Инвестирани са средства в модерни технологии, които включват PACS система с далечен достъп до информация, сървърна база и система за отдалечено наблюдаване на образни проучвания. За същия интервал МУ-Варна е дал 2 ехокардиографа с работна станция, ендоскопска урологична инсталация и ехосономамограф. Университетът и болничното заведение дружно развиват и общественозначима активност в музея по история на медицината.
Предстоят да бъдат построени и закупени нова ангиографска лаборатория за интервенционално лекуване на мозъчно-съдови болести, инсталация за дълбока мозъчна стимулация, висок клас анестезиологичен комплекс, местна котелна апаратура и полисомнографски център, както и да бъде внедрена радиосинтезна система за продукция на пациентски дози от радиофармацевтици, основани на галий 68.
В началото на 2018г. болничното заведение получи акредитационна оценка „ отлична “ за цялостна здравна активност за период от пет години, а на 14 март държавното управление я дефинира като Университетска болница за този период.
Поддържането и развиването на материалната база е основна причина за обезпечаването на качествено образование на медицинските експерти, защото има наложително практическо образование по предклинични и клинични специалности. В МУ-Варна се образоват над 5207 студенти, специализанти и докторанти, сред които и 1400 студента от 44 страни, главно от страни членки на Европейски Съюз. Всички те получават в МУ-Варна теоритична и практическа подготовка, съответстваща на най-хубавите европейски и международни университети.
В сряда държавното управление реши да даде правата на едноличния притежател на капитала по ръководството на Многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Св. Марина “ - Варна, на Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “ за периода на акредитационната оценка на лечебното заведение като университетска болница.
Сред позитивните страни на този модел са стимулиране развиването на здравната просвета, повишение мотивацията на преподавателския състав, усъвършенстване разноските и възстановяване финансирането на болничното заведение. Също по този начин фактът, че ще се появят нови благоприятни условия за увеличение на трудовите хонорари на личния състав в университетската болница. Обединението ще докара и до по-ефективното систематизиране на финансовия запас в областта на опазването на здравето и ще усъвършенства активността на болничното заведение. Освен това ще се покачат опциите за вложение в материалната база и профилираната инсталация на лечебното заведение. Възможността за практическо образование в базата на комерсиалното сдружение ще стане по-голяма и няма да бъде ограничавана от решения на органите за ръководството му. „ Не на последно място обединяването ще докара до по-добра и по-качествена услуга за пациентите, тъй като те ще бъдат лекувани в съвременна, високотехнологична болница от квалифицирани лекари и академични преподаватели. “, разяснява ректорът на МУ-Варна проф. Иванов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР