Варна. Дългоочакваната премиера на Тютюн“ от Димитър Димов, един от

...
Варна. Дългоочакваната премиера на Тютюн“ от Димитър Димов, един от
Коментари Харесай

Във варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“ ще бъде се състои премиерата на „Тютюн“

Варна. Дългоочакваната премиера на „ Тютюн “ от Димитър Димов, един от най-важните акценти в юбилейната стратегия на Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ за неговата 100-годишнина, следва на 20, 21 септември 2021, 19.00, Основна сцена, оповестиха от пресцентъра на държавна такса „ Стоян Бъчваров “ – Варна . Това е първата театрална режисура в България по именития разказ, една от 10-те обичани книги на българите, съгласно тв формат „ Голямото четене “.

Димитър Димов (1909-1966) написа „ Тютюн “ в Пловдив, където е доцент в Аграрния университет. Ветеринарен доктор с блестяща академична и научна кариера, той е професор по анатомия, ембриология и хистология на гръбначните животни във ВССИ, София и създател на над 20 научноизследователски труда в региона на ветеринарната медицина.

„ Тютюн “ има нелека литературна орис. Забележителна гледка на времето, когато България се намира в немската зона на въздействие, романът, оповестен за пръв път през 1951 година, преглежда въпроса за самотата на личността и натиска на капитала върху нравствените устои на индивида. Още на идната година е жигосан в полемика на Съюза на българските писатели за „ проводник на западно въздействие “ и политически „ неправоверно “ наличие. Въпреки приветствената депеша от тогавашния министър-председател Вълко Червенков, казионната рецензия, под предводителството на Пантелей Зарев, оказва напън върху писателя да промени текста. Така се ражда втората редакция на „ Тютюн “ (1954), допълнена с герои в стила на господстващия тогава „ социалистически натурализъм “ (1955). Десетилетия наред в тоталитарна България се популяризира единствено тази публична версия на романа. Първоначалният му вид е оповестен още веднъж, с помощта на наследниците, едвам през 1992 година „ Тютюн “, преведен на над 30 езика, продължава живота си и на филмовия екран в едноименния филм на режисьора Никола Корабов и оператора Въло Радев от 1961 година

70 години след излизането на романа и 60 години след кино лентата, „ Тютюн “ ще оживее за пръв път и на българската театрална сцена във Варна в драматургичния вид на Юрий Дачев, построен върху литературния оригинал. „ С цялостното схващане, че се намирам в един непознат свят, се пробвам да взема от него това, което мен ме вълнува и колкото и да звучи нескромно, по някакъв метод да преведа на сценичен език, да приготвя за театрална режисура една литература, която носи в себе си скрита драматургия, само че не задоволително изрично. Искам да благодаря за доверието към мен на Теодора Димова – самата тя прелестен публицист и драматург, тъй като след „ Поручик Бенц “ тя за повторно ми позволява да работя върху текст на татко й Димитър Димов. Театралната версия стартира доста по-късно от романа, т.е. пътищата на Борис и Ирина не са разгърнати в тяхната поредност. Действието стартира от срещата им в София, когато те, увлечени в своите упоритости, към този момент са попаднали в един различен, не техен свят. Да се концентрира в тази посока историята, да се намерят пресечни точки в театралните срещи сред героите, с цел да се реализира едно сгъстено деяние – това е нещо, което театърът желае, за разлика от белетристиката, която има силата да се разпростира умерено, нашироко “, споделя Юрий Дачев.

Режисьорката Бина Харалампиева извежда преди всичко в„ Тютюн “ разпадът на личността. „ Ние се фокусираме върху главната тематика - проучването на индивида в изключителни условия, в изискванията на Втората международна война. Войната дава своето отражение и въпреки чувството за нея да не е толкоз директно, целият сюжет е построен върху постулата, че светът е прояден от войната. Хората наподобяват като че ли урочасани от тези зли страни, които се таят надълбоко в човешката психика - властта, парите, алчността, устрема да владееш и манипулираш хората към теб, упоритостта да притежаваш от ден на ден и повече. „ Светът не е фиктивен по различен метод, с изключение на с пари “, както гласи една превъзходна имитация в нашия вид на „ Тютюн “. Мечтата да властваш над другите, също е могъща упоритост и също разяжда индивида от вътрешната страна.
Естествено, както във всяка ера, по този начин и през днешния ден ние - актьорите и аз като режисьор на представлението – интерпретираме. Интерпретираме тези онези феномени, които са значими за обществото ни сега и за нас самите, а тематиките, които ние извеждаме в „ Тютюн “, намирам за разтърсващи. Надявам се, че те ще влияят по същия метод и на фена “, изяснява концепцията си Бина Харалампиева.

Сценографията и костюмите са дело на Свила Величкова и Ванина Цандева, композитор е Асен Аврамов. В ролята на алчния и безсъвестен притежател на тютюневата фабрика „ Никотиана “ Борис Морев, който е влюбен съдбовно в красивата Ирина, се превъплъщава Калин Врачански. Популярният артист играе на сцената на Театър „ София “, Театър 199, Музикалния спектакъл и други, взе участие в тв сериалите „ Стъклен дом “ и „ Дървото на живота “, във филмите „ Забранена обич “, „ Още нещо за любовта “, „ Г-н Х и морето “ и други Победител в тв риалити шоуто “Като две капки вода “ и гласът на Fox.

Във филмовата класика „ Тютюн “ великолепеният артист Йордан Матев пресъздава облика на Борис Морев, а изключителното преобразяване на огромната актриса Невена Коканова в ролята на Ирина продължава да се счита за един от най-високите върхове в българското кино изкуство. Сега в „ Тютюн “ на варненска сцена в ролята на Ирина ще забележим магнетичната Диана Димитрова, която познаваме от филмите „ Снимка с Юки “, „ Писма до Антарктида “, „ Дъвка за балончета “, също от тв сериалите „ Откраднат живот “, „ Столичани допълнително “ и други Освен актриса, Диана се изявява като художник и създател на детски книги. Заедно с Калин Врачански, Диана Димитрова и Стоян Радев, който извършва забавния и комплициран облик на Фон Гайер. В премиерната театрална продукция вземат участие още Пламен Димитров, Свилен Стоянов, Христина Джурова, Веселина Михалкова, Николай Божков, Александра Майдавска, Ивайло Иванов, Николай Кенаров и Юлияна Чернева.

„ Тютюн “ е третото заглавие по Димитър Димов на сцената на Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “, където са играни с триумф и пиесите му „ Почивка в Арко Ирис “ (сезон 1963/64, реж. Цветан Цветков) и „ Жени с минало “ (сезон 1969/70, реж. Лиляна Пенчева).

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР