Варна да се превърне в истинска морска столица на България,

...
Варна да се превърне в истинска морска столица на България,
Коментари Харесай

Ново НПО ще се бори Варна да се превърне в истинска морска столица

Варна да се трансформира в същинска морска столица на България, благоустроена, с усъвършенствана инфраструктура, зелени зони без презастрояване и гостоприемна за туристи – това е огромната идея, която си слага новоучреденото Неправителствени организации " Да си върнем Варна “, научи Varna24.bg .

По думите на учредителите, тази концепция може да се осъществя посредством засилен цивилен надзор и оптимално присъединяване на варненци в локалното самоуправление.

Осем от учредителите на неправителствената организация избраха Морското казино за своя първи брифинг, като подчертаха, че това е емблематично място, в което витае духът на остаряла Варна. Всички те са кореняци варненци, в дейна възраст, фамилни и специалисти всеки в своята област. Председател на Инициативния комитет е Георги Игнатов.

" Харесва ли ви това, което се случва с града ни през днешния ден? Доволни ли сте от метода, по който се ръководи Варна и се харчат парите на варненци? Къде отива бюджетът на общината? Не считате ли, че представителите на жителите в локалния парламент би трябвало да пазят ползите на всички варненци, а освен на обособени стопански субекти? Кметът на града не би трябвало ли да е същинския негов водач? Решени ли са транспортните проблеми, на инфраструктурата, на кварталите, на младежите? Не смятате ли че Варна заслужава доста повече, че още веднъж с горделивост би трябвало да бъде наричана " морска столица “, съобщи представителят на инициативния комитет Руслан Иванов. Той обясни и за какво новата организация е избрала това име: " Защо да си върнем Варна? Защото ни се коства, че Варна е отвлечена! Всички ние сме заложници на тесни стопански ползи, представлявани от до болежка познати играчи, решили, че Варна им принадлежи напълно! Искаме да събудим варненци, да изправят чела, да придобият куража, да бъдат смели и да вземат ориста на своя роден град в ръцете си! ", уточни още Руслан Иванов.

Сред членовете на УС на сдружението са още финансовият съветник Свилен Дачев, юрист Християна Джавгова, Силвия Колева, хотелиер, Екатерина Бондокова, маркетинг експерт, Теодора Янева, оператор въвеждане на данни, Ирена Чунгарова, специалист обществени медии.

ИК " Да си върнем Варна “ е дефинирал в 12 точки работещите решения по какъв начин да се осъществя стратегическата му цел:

1.Ежемесечен цифров референдум на всички решения, които касаят публичните процеси в общината.

2.Създаване на шест Обществени медиатора /1 общински и 5 районни/, които, по сходство на омбудсмана да съставляват Гражданина пред общинската администрация.

3.Ежегодно онлайн атестиране на общинската администрация за нейната експертна и функционална подготвеност.

4.Създаване на публичен одиторски комитет от специалисти за инспекция на всички обществени финанси /договори, публични поръчки, възложителни процедури/.

5.Създаване на квартални строително - надзорни комитети, които да вземат участие в приемането на всички строителни мероприятия на общината.

6.Създаване на публични препоръки от специалисти на квартален принцип за архитектурното и техническо положение на сградния фонд.

7.На аутсорсинг публично-частен принцип да се възвърне кварталният отговорник, който да подкрепя органите на реда.

8.Създаване на районни " зелени патрули " следящи опазването на екологичното и животинско разнообразие на Варна.

9.Създаване на региони здравно - обществени звена за хора в неравностойно състояние.

10.Изграждане и реновиране на детски и спортни площадки посредством публично-частно партньорство с общината.

11.Въвеждане на данъчни облекчения за вложители в инфраструктурата и обществена активност.

12.Аутсорстване посредством публично-частно партниране на всички изоставени и безстопанствени здания и елементи от градската инфраструктура.

Според учредителите, тези цели могат да се реализиран посредством локален референдум.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР