Вариантите за увеличението на пенсиите от 1 юли започват да

...
Вариантите за увеличението на пенсиите от 1 юли започват да
Коментари Харесай

Пенсиите скачат с 10%, идва и бонус от 60 лева

Вариантите за нарастването на пенсиите от 1 юли стартират да се проясняват. Социалният министър Георги Гьоков дефинира през вчерашния ден като най-постижимо осъвременяване с 10% от 1 юли и нова инфлационна добавка от 60 лева, която ще размени коронавирус добавката в същия размер.

Предвиденото все още осъвременяване от 1 юли по швейцарското предписание е 6,1%, само че към този момент е ясно, че то няма да покрие инфлацията, съобщи „ Сега “.

Според Гьоков от 1 октомври би трябвало да има ново преизчисление на пенсиите със междинния застрахователен приход за 2021 година, което ще коства колосалните 5 милиарда лева " Ще коства ужасно доста пари, само че си коства да се направи, тъй като ще заличи разликите сред старите и новите пенсии и ще възвърне доверието в пенсионната система ", разяснява министърът. Той призна, че министерството на финансите е срещу този вид.

Българска социалистическа партия от край време харесва разновидността с преизчисление на пенсиите през по-актуален застрахователен приход и няколко години подред внася такива оферти в Народното събрание, само че не събира поддръжка да ги прокара. През декември пенсиите бяха преизчислени по различен метод - посредством нарастване на тежестта на всяка година застрахователен стаж във формулата за пресмятане на пенсията.

Коефициентът бе повишен от 1,2 на 1,35. Това обаче не стигна да покрие 120-те лева коронавирус добавка, която депутатите отпуснаха предизборно в края на годината. Така се наложи още веднъж да се дават коронавирус добавки, само че в понижен размер от 60 лева

Днес следва съвещание на особено основаната междуведомствената работна група, на което ще се разискват над 10 разновидността за идно покачване на пенсиите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР