Върху работодателите има много голям натиск. Имаме рекорден ръст на

...
Върху работодателите има много голям натиск. Имаме рекорден ръст на
Коментари Харесай

Само 6 хил. украински бежанци са започнали постоянна работа в България

Върху работодателите има доста огромен напън. Имаме рекорден растеж на междинната работна заплата от 15 %, само че той е по-нисък от темпа на инфлацията и работодателите са притиснати от една страна да задържат хора, въпреки това бизнесът да оцелява. Ситуацията е много комплицирана.

Това съобщи в ефира на Euronews PrimeTime специалистът по човешки запаси Георги Първанов от Българската асоциация за ръководство на хора, който е и член на борда на Българската конфедерация по заетостта.

„ Нямаме индикации за някакви трагични промени на пазара на труда. Безработицата остава ниска – виждаме един пазар, който се господства от претендентите “, уточни Първанов.

Въпреки изоставащия по отношение на инфлацията растеж на приходите у нас, по думите на специалиста в България се записва по-голямо нарастване на приходите по отношение на това в прилежащите ни страни като Румъния и Сърбия.

Първанов означи още, че в София междинната работна заплата е към 2300 лева и към този момент гони равнищата на приходите в Гърция, Испания, Италия.

Експертът чака лек растеж на безработицата с идването на зимния сезон. „ Няма да е нещо трагично. Продължават да идват вложители в България. Ситуацията не е доста притеснителна “, добави той.

Данните от последното изследване за настройките на работодателите демонстрират, че от 1100 интервюирани компании едвам 14% възнамеряват редуциране на броя чиновници, до момента в който 43% от фирмите имат намерение да задържат личния състав и още 43% споделят, че възнамеряват нарастване, уточни Първанов и добави, че в София 70% от фирмите възнамеряват да назначат още чиновници.

По думите на специалиста сред 200 и 240 хиляди работни места в България са незаети.

От 300 000 хиляди минали в България украински бежанци единствено 6 хиляди са намерили непрекъсната работа у нас, означи Първанов.

„ Те приказват главно украински и съветски, не приказват британски или различен западен език, а огромна част от тях възнамеряват завръщане в Украйна “, уточни специалистът.

Той разяснява още, че за множеството хора персоналната инфлация е над 20%.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР