Върху дюните край дългия плаж“ на Каваците скоро могат да

...
Върху дюните край дългия плаж“ на Каваците скоро могат да
Коментари Харесай

Дюните край Каваците неочаквано станаха орна земя. Върху която могат да се строят хотели


Върху дюните край „ дългия плаж “ на Каваците скоро могат да се издигат хотели, заведения за хранене, молове, билдинги или каквото си изискат притежателите, излиза наяве от пост във фейсбук профила на еколога Тома Белев, който беше и зам.-министър по околната среда в държавното управление на Кирил Петков.

Това се случва в паниката дни преди изборите – с решение на комисия към Агенцията по кадастър, както към този момент е приела картата на дюните. Според комисията тези дюни към този момент не са дюни, а земеделска земя, излиза наяве от гневния пост на Белев.

„ В началото на 2022 от Министерство на околната среда и водите възложихме на Българска академия на науките да обезпечат експерти по растителни съобщества и геоморфолог за установяване на дюните зад Каваците “, написа Тома Белев. Специалистите си свършили работата през юни и взели участие в картирането.

„ Според тях дюната на фотографията е дюна “, твърди Белев.

И, за нагледност, ползва снимка от мястото. Това, което е на нея, несъмнено наподобява на дюна. И никога не наподобява на земеделска земя – никой земеделец с мозъка си не би садил нищо в пясъка.

По неразбираеми аргументи обаче служебният министър на околната среда (д-р инж. Росица Карамфилова, б.р.) назначава ново картиране и избира 5-има специалисти. Сред тях няма нито един фитоценолог (изучаващ растителните съобщества, б.р.), само че пък има компютърен експерт.

„ И след тяхното „ картиране “ през октомври!!!дюната от фотографията към този момент не е дюна, дружно с 80% от всички останали дюни “, коментира обстановката Белев. „ Вчера картата на дюните е призната и земеделската земя на фотографията може към този момент умерено да бъде застроена. Ето по този начин за 15 години 2/3 от дюните у нас станаха орни земи частна благосъстоятелност и са застроени или подготвени за застрояване “, приключва поста си някогашният зам.-министър на околната среда.

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) излязоха с позиция по случая, в която се оправдават със законови празноти. От известието излиза наяве, че служебният екоминистър е наредил ново картиране на терена поради „ значително разминаване в определянето на границите на пясъчните дюни при неколкократните заснемания, свързани с процедурата по разработване на плана на посочената профилирана карта “.

„ Дюните биват обсъждани от една страна като местообитания на избрани растителни типове и съобщества, и като геоложки и геоморфоложки формирания от друга. Тази специфичност при определянето на пясъчните дюни основава предпоставки за разнообразни тълкования според от това коя от характерностите, имащи отношение при установяване на съществуването и типа на дюните, е водеща “, изясняват със комплицирани думи от Министерство на околната среда и водите.

Според министерството Законът за устройство на черноморското крайбрежие също е неразбираем в дефиницията за пясъчни дюни и разрешава разнообразни тълкования и разнопосочни резултати. Необходимостта от прецизиране е наложителна, поучават от Министерство на околната среда и водите.

В позицията се отбелязва още, че представителят на екоминистерството е бил единственият с изключително мнение и изразил несъгласие при одобряването на новата карта. Което несъмнено няма да попречи следващите бетонни чудовища да украсят българското крайбрежие.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР