Върху Българската академия на науките не е оказван натиск, за

...
Върху Българската академия на науките не е оказван натиск, за
Коментари Харесай

Няма оказван натиск върху БАН относно доклада за АЕЦ Белене

Върху Българската академия на науките не е оказван напън, с цел да се произнесе позитивно за построяването на АЕЦ " Белене ". Това съобщи Александър Тасев, началник на консултантската група за разбора на енергийния бранш. Той удостовери, че изтеклия в общественото пространство промеждутъчен отчет за Белене, който отхвърля строителството на плана, е същински, само че не е цялостен.


Атомна централа в Белене би трябвало да бъде построена единствено в случай че има пазарни условия, които демонстрират, че би била преференциална. Това оповестиха от Българската академия на науките по-рано през днешния ден. Оттам обясниха още, че появилия се в общественото пространство отчет съдържа единствено най-лошия от сюжетите, който е бил подготвен към 15 септември.

Александър Тасев, началник на плана към Българска академия на науките: Започнахме с най-неблагоприятният сюжети за АЕЦ " Белене ", с цел да не бъдем упрекнати, че сме почнали с най-благоприятния или от някъде другаде. Най-неблагоприятният сюжети означаваше - допустимо най-високи капиталови разноски, допустимо най-високи оперативни разноски и допустимо най-ниски планирани цени.
От Българска академия на науките са предизвестили възложителят - Българския енергиен холдинг, че следва разиграването и на останалите сюжети.

Александър Тасев, началник на плана към Българска академия на науките: Има разновидности, които са жизнеспособни, ние не споделяме стройте Белене, а споделяме има опция при реализиране на избрани параметри, и отново ще повторя - което е мъчно, само че което е жалон, за някой, който би желал да се опита. Проиграването при най-тежките разновидности на разноски - капиталови и оперативни се оказа, че при умерени и високи цени, всички сюжети са витални.
Учените обясниха още, че не одобряват тезата, че са некомпетентни да се произнасят по тематиката и даже са привлекли видни енергийни специалисти, когато са правили изчисленията. Увериха още, че върху тях не е оказван напън от Министерството на енергетиката или Българския енергиен холдинг - да дадат позитивно мнение за Белене.

Александър Тасев, началник на плана към Българска академия на науките: Искате да видите, някъде нещо, че все някой ни е споделил - правете това или това - няма такова нещо, разберете. Правителството ще си прегледат резултатите, чакаме преди този момент Народното събрание да ги прегледа - какво ще се предприеме нататък, ние не можем да кажем.
От Министерството на енергетиката споделиха за Българска национална телевизия, че все още няма да разясняват тиражираните информации за разнообразни разновидности на отчета на Българска академия на науките, и че ще продължат да упорстват решението за Белене да бъде взето с консенсус-експертен и политически.

Още през днешния ден от Българска академия на науките ще изпратят писмо до Българския енергиен холдинг, с което ще изискат позволение да разгласяват цялостния отчет за централата, с цел да се пресекат по-нататъшните спекулации по тематиката. Учените чакат да получат единодушие и до няколко дни ще пуснат текста.
 До дни Българска академия на науките ще разгласява отчета за АЕЦ До дни Българска академия на науките ще разгласява отчета за АЕЦ "Белене "
До няколко дни Българската академия на науките ще разгласява всички разновидности за изглаждането на АЕЦ "Белене " на електронната си страница. Това заяви А...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР