Върховният съд промени мярката на бившата зам.-кметица на столичния квартал

...
Върховният съд промени мярката на бившата зам.-кметица на столичния квартал
Коментари Харесай

Пуснаха Биляна Петрова под парична гаранция от 8000 лева

Върховният съд промени мярката на някогашната зам.-кметица на столичния квартал " Младост " Биляна Петрова от " домакински арест " в " парична гаранция " в размер от 8000 лева Магистратите се мотивираха с влошеното й здравословно положение, както и това на нейната майка, за която тя би трябвало да поставя грижи, съобщи Българска телеграфна агенция.

Съдът се съгласи с довода, че прекалено дълго Петрова е била и в ареста , и под домакински арест. Прокуратурата се съгласи.

Биляна Петрова беше задържана дружно с някогашния кмет на столичния квартал " Младост " Десислава Иванчева, на която беше заместител при акция за взет рушвет.

Самата Иванчева също бе пусната под парична гаранция от 10 000 лв. през юни. Тогава стана ясно, че тя е бременна и съгласно висшите съдии това допуска свободен достъп до здравна грижа.

Миналата седмица Петрова написа във Facebook, че здравето й е унищожено и прикани хората да я поддържат в правосъдна зала, когато ще се гледа настояването й за анулация на домашния арест.

" Здравето ми е унищожено, нервите също. Даже ми е мъчно да запомня диагнозите единствено от последните 2 месеца - хормонален дисбаланс, липса на витамин Д, висок холестерол, проблеми със сърцето, инфектиране на очите, няколко възпаления на венците... Имунитетът ми е срутен. Има дни, в които изпитвам мощна болежка на няколко места. Според лекарите ми би трябвало физическа интензивност навън, достъп до слънце и чист въздух , да вземем за пример разноски в парка ", съобщи Биляна Петрова в молбата си до съда.

Тя се базира и на утежняване на деменцията и проблемите със сърцето на 83-годишната й майка.

" Под домакински арест не мога да се грижа за нея. Последният образец - тази неделя тя се изгуби . Повече от 1 час беше в неопределеност. Сама, без ключове и телефон е обикаляла улиците. А аз седях безсилна у дома, тъй като е почивен ден, съдът не работи и няма кой да прегледа молба за излизане. Благодаря на всички родственици и съседи, които я търсиха, откриха и върнаха в къщи. А идващия път - какво ще стане? По закон единствено аз мога да я заведа на доктор (само най-близкият родственик дава осведомено съгласие).Но с цел да я заведа на доктор, би трябвало да желая позволение най-късно предния работен ден. Ако получи рецесия в почивен ден - ще би трябвало да предпочитам - да оставя мама да се мъчи и да се апелирам да оживее или да я заведа на доктор и незабавно да ме тикнат в ареста ", уточни Петрова в молбата си до съда.

Биляна Петрова посочи като мотив и ареста й, който е траял " прекомерно дълго - 3,5 години без влезнала в действие присъда! ".

" Това са 1242 дни, от тях 274 ме мъкнаха по арести и затвори с вериги и белезници. И 968 дни съм домакински арест - затворена сред 4-те стени на панелния апартамент ", написа още някогашната зам.-кметица.



В ранния следобяд на 17 април 2018 година Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха арестувани и държани с белезници с часове на кръстовището до Спортната палата. Акцията се ръководеше персонално от сегашния основен прокурор Иван Гешев - тогава началник на Специализираната прокуратура, и от сегашния консул Пламен Георгиев - тогава началник на Антикорупционна комисия. В колата на Иванчева и Петрова бяха открити белязани пари.

Белязани банкноти - само че при много по-дискретна акция проверяващите откриха и у някогашния областен кмет на " Младост " Петко Дюлгеров. Според прокуратурата той е посредничил сред Десислава Иванчева и Биляна Петрова и изнудвания от тях предприемач Александър Ваклин.

Тежките неоправдателни присъди, постановени от Специализирания углавен съд - 20 години затвор за Иванчева, 15 - за Петрова и 12 - за Дюлгеров, бяха анулирани от второинстанционния спецсъд и той ги понижи надлежно на 8,7 и 6 години затвор.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста малко преди Рождество на 2018 година, под " домакински арест ".

Делото стига до Върховния касационен съд, тъй като от присъдите се оказаха недоволни и подсъдимите, и прокуратурата.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР