Върховният съд на САЩ с консервативното си мнозинство отново се

...
Върховният съд на САЩ с консервативното си мнозинство отново се
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ разглежда условията за достъп до хапчето за аборт


Върховният съд на Съединени американски щати с консервативното си болшинство още веднъж се оказва в центъра на дебата за правото на аборт, защото е свикан да се произнесе по изискванията за достъп до хапчето, употребявано при множеството аборти в Съединени американски щати, съобщи Агенция Франс Прес.

След като през юни 2022 година федералната гаранция на това право беше анулирана, щатите разполагат с цялостна независимост да законодателстват в тази област, и към 20 от тях са забранили абортите (доброволното спиране на бременността), без значение дали посредством лекарства или интервенция, или са лимитирали строго това право.

Пред Върховния съд се събраха няколко десетки стачкуващи за и срещу абортите. Про-абортната страна държеше плакати, призоваващи за достъп до хапчето за аборт във всички 50 щата, до момента в който анти-абортната страна твърдеше, че то съставлява риск за здравето на дамите.

Миналата година ултраконсервативен апелативен съд възвърне няколко от рестриктивните мерки за достъп до хапчето, употребявано за медицински аборт, мифепристон, които бяха анулирани от Агенцията по храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA) от 2016 година насам.

Позовавайки се на евентуални опасности, които са отхвърлени от научния консенсус, това решение ще понижи ограничаването от 10 седмици на 7 седмици от бременността, ще забрани изпращането на таблетките по пощата и още веднъж ще направи наложително те да бъдат предписвани извънредно от доктор.

Администрацията на президента демократ Джо Байдън и производителят на мифепристон, лабораторията Danco, желаят от деветимата съдии от Върховния съд да анулират това решение, което сега е спряно.

По-специално те оспорват " правоспособността " на ищците, т.е. на сдруженията на лекарите или на практикуващите лекари, които се опълчват на абортите и които нито предписват, нито употребяват хапчето.

Те " не са показали измежду хилядите си членове даже един доктор, който да е бил заставен да извърши аборт през десетилетията, в които мифепристонът е бил на пазара ", акцентира в писмените си причини Елизабет Прелогар, юридически консултант на администрацията на Байдън.

Ищците показват имената единствено на 7 лекари, за които " измененията в изискванията за приложимост, направени от FDA, биха могли да усилят нищожно риска " от това да се наложи да лекуват жена, получила затруднения вследствие на приема на мифепристон, показва тя.

Администрацията на Байдън и лабораторията също настояват, че FDA е спазила законовите процедури и че няма научни доказателства за нараснал риск за пациентите. /БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР