Върховният съд на ООН заяви в петък, че има юрисдикция

...
Върховният съд на ООН заяви в петък, че има юрисдикция
Коментари Харесай

Международният съд прие за допустим иска на Южна Африка срещу Израел

Върховният съд на Организация на обединените нации съобщи в петък, че има пълномощия да се произнесе по незабавни ограничения, изисквани от Южна Африка по делото й против войната на Израел в Газа, предава " Ройтерс ".

Съдът разгласи, че няма да отхвърли делото,  макар искът на Израел.

Четенето на определението продължава.

Сред ограниченията, които Южна Африка изиска, беше неотложно прекъсване на военната интервенция на Израел , която опустоши огромна част от анклава и умъртви повече от, съгласно здравните управляващи в Газа.

Южна Африка стартира да показва в Международния съд (МС) по-рано този месец, обвинявайки страната в осъществяване на геноцид против палестинци в Ивицата Газа.

В документ от 84 страници , подаден в края на декември 2023 година, Претория упрекна Израел, че военните дейностите в Газа имат за цел да унищожат " забележителна част от палестинската национална, расова и етническа група " в директно нарушаване на Конвенцията за геноцида от 1948 година " Намерението да се унищожи Газа е било подхранвано на най-високо държавно равнище " , сподели Тембека Нгкукайтоби, юрист от Върховния съд на Южна Африка, пред висшият съд на Организация на обединените нации.

По време на чуването Южна Африка показа голям брой видеозаписи , както и близо 9 страници цитати , които демонстрират по какъв начин високопоставени чиновници в израелското държавно управление и войска, приканват за цялостното избиване на.

Израел, като сподели че страната е поела ангажимент да съблюдава закона по време на войната, " само че го прави в лицето на цялостното пренебрежение на Хамас към закона " . Той твърди, че " ужасяващото страдалчество " на цивилни, както израелски, по този начин и палестински, е резултат от тактиката на Хамас да се крие зад почтени.

Южна Африка споделя, че повече от 50 страни са изразили поддръжка за, обвиняващ Израел в геноцид против палестинците във войната в Газа

Други,, изрично отхвърлиха изказванието на Южна Африка, че Израел нарушава Конвенцията на Организация на обединените нации за попречване и наказване на закононарушението геноцид. Много други останаха безмълвни.
 Съединени американски щати ще доставят изтребители F-35 и F-15 на Израел
Съединени американски щати ще доставят изтребители F-35 и F-15 на Израел

Израел ще бъде първата страна, която ще получи модерния аероплан на Боинг
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР