Върховният съд на Ирак постанови, че не може да разпусне

...
Върховният съд на Ирак постанови, че не може да разпусне
Коментари Харесай

Върховният съд на Ирак отказа да разпусне парламента

Върховният съд на Ирак постанови, че не може да разпусне Народното събрание - основно искане на авторитетния свещеник Моктада ал-Садр и  и значима спънка в битката за власт, която провокира кървави конфликти в Багдад предишния месец, оповестява " Ройтерс ".

Федералният висш съд показва в изказване, че Народното събрание би трябвало да се саморазпусне, в случай че се счита, че не е извършил отговорностите си.

Парламентът на Ирак е мощен орган, който избира президент и министър-председател и през който минават за утвърждение всички закони.

Политическата рецесия в Ирак, която стартира след парламентарните избори през октомври предходната година, докара до принуждение по улиците и до
 Садр сложи период на поддръжниците си да прекратят размириците в Багдад
Садр сложи период на поддръжниците си да прекратят размириците в Багдад

Това не е гражданска война, тъй като е изгубила своя кротичък темперамент, акцентира иракския свещеник

Въоръжени поддръжници на Садр започнаха сражения с държавните сили и групировките на бойци, подкрепяни от Иран, в края на август, откакто и разреши на протестиращите да щурмуват държавни здания.

Въпреки че Садр беше най-големият победител на вота през октомври, през юни той отдръпна всички свои депутати - съвсем 1/4 от Народното събрание, което докара до разпалване на улични митинги, откакто неговото придвижване не съумя да сформира държавно управление.

Противниците на духовника - най-вече подкрепяни от Иран партии, се пробваха, само че без триумф да образуват държавно управление.
 Иракският висш съд отсрочи разпускането на Народното събрание
Иракският висш съд отсрочи разпускането на Народното събрание

Въпреки апелите на президента за предварителни избори
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР