Върховният съд на Индия отказа да даде правно признаване на

...
Върховният съд на Индия отказа да даде правно признаване на
Коментари Харесай

Разопаковане на присъдата на Върховния съд на Индия относно еднополовите бракове

Върховният съд на Индия отхвърли да даде правно признание на еднополовите бракове, предизвиквайки рецензии от деятели за правата на ЛГБТК, които нарекоха присъда „ регресивна “.

„ Съдът не извърши задължението си да отбрани конституционните права на хората в Индия да не бъдат дискриминирани въз основа на тяхната половост “, Пиоли Сватия, юрист във Върховния съд, сподели Al Jazeera.

Продължете да четете

лист от 3 детайла Върховният съд на Индия отхвърли жалбата за узаконяване на еднополовите бракове ЛГБТК рекламата в Индия беше оттеглена след реакция. Но може ли да се изплати? Индия ще декриминализира ли гей секса? завършек на списъка

Историята направи заглавия на първите страници в обществено консервативната страна – най-многолюдната в света – през последната година, предизвиквайки гневни диспути онлайн. ЛГБТК общността в Индия от дълго време се усеща като жители от втора класа, изправени пред неодобрение от страна на държавното управление, религиозни водачи и консервативни детайли на обществото.

В съда по-рано тази година държавното управление на министър-председателя Нарендра Моди изложи причини в интерес на разширението на правата като „ градски, елитарни възгледи “, заявявайки, че гей браковете „ не са сравними с индийските идея за фамилна единица “, включваща брачен партньор, брачна половинка и деца.

Къде са еднополовите двойки след правосъдното решение?

Какво постанови Върховният съд?

Решението от вторник последва петиция, в която се твърди, че непризнаването на еднополовите съюзи нарушава конституционните права на ЛГБТК хората.

Въпреки че съдът не позволи еднакъв брак, той призна правата на гей двойките.

Решението значи, че индийците към този момент ще могат свободно да влизат в еднополови връзки, обезпечени от конституционна отбрана. Но бракът с човек от същия пол остава неразрешен.

Върховният арбитър DY Chandrachud, който оглавяваше състава от пет съдии, произнесъл присъдата, сподели, че правото на избор на сътрудник е най-важното решение в живота. „ Това право е в основата на правото на живот и независимост според член 21 [от конституцията на Индия] “, сподели той.

„ Няма никакво подозрение, че има избор да имаш сътрудник в живота “, сподели арбитър Равиндра Бхат.

„ То включва правото да избираш сътрудник и да се наслаждаваш на физическа фамилиарност с него, в това число правото на персонален живот, автономност и така нататък, и би трябвало да се употребява от това право необезпокоявано от обществото и когато е застрашено от страната би трябвало да отбрани същото. “

Другите съдии на пейката бяха съдиите Санджай Кишан Каул, ПС Нарасимха и Хима Коли.

Защо съдът отхвърли да легализира еднополовите бракове?

Решението разруши очакванията на десетки милиони LGBTQ хора в Индия. Кампаниите бяха горчиво разочаровани, че съдът не се опълчи на държавното управление и не даде на еднополовите двойки фантазията им за цялостни брачни права.

Върховният арбитър Чандрахуд сподели, че въвеждането на закони за равни брачни права не попада в юрисдикцията на съда, а вместо това е непокътната територия на Народното събрание.

„ При упражняването на пълномощието за правосъден надзор съдът би трябвало да заобикаля въпроси, изключително тези, засягащи политиката, които попадат в законодателната област “, ​​добави той. < /p>

Но Swatija, юристът, сподели: „ Съдът даде доста насоки, само че в последна сметка и за жалост те няма да имат никакво деяние в закона … държавното управление на Индия не е длъжно да ги следва. “

Мнозина считат, че съдът е бил под напън от държавното управление. Пишейки в Hindustan Times предишния април, Bhupender Yadav, доста авторитетен министър от кабинета, сподели: „ Въпросът за брака визира обществото и публичното мнение по този въпрос не може да бъде изключено. Гласът на обществото се отразява най-добре в Народното събрание. “

Ядав, министър на труда и околната среда, също има въздействие като общоприет секретар на ръководещата партия Бхаратия Джаната (BJP).

Какво се промени за еднополовите двойки?

Нещата се трансформират постепенно за еднополовите двойки в Индия, които са изправени пред тежка борба, с цел да бъдат приети правата им. Забраната на гей секса от колониалната ера беше отстранена едвам през 2018 година Настоящият случай се преглежда като евентуално удивително развиване на правата на LGBTQ в страната.

Решението значи, че ЛГБТК хората към този момент могат да имат връзки без боязън от правни последици. Въпреки това, лишени от брачни права, те нямат юридически статут във връзка с фамилни въпроси, като приемство, завещание или даже права за посещаване в болница.

Тези, които се застъпват за смяна, се сблъскват с съпротива освен от BJP на Моди, само че и от десни религиозни групи. Те включват идеологическия родител на BJP Rashtriya Swayamsevak Sangh и Jamia Ulama-i-Hind, които споделят, че браковете би трябвало да бъдат позволени единствено сред „ противоположни полове “.

Нитин Джайн, 26-годишен, деятел за правата на queer, основан в Ню Делхи, сподели пред Al Jazeera, че „ общността на queer е разочарована от присъдата “.

Съдът, сподели той, резервира статуквото. „ Това се преглежда като абдикация на съда да извърши своите отговорности. “

Какво следва?

Въпреки че решението разочарова мнозина, има вяра, че държавното управление може да даде повече права на еднополовите двойки, изпълнявайки обещанията си да сътвори комитет, който да преглежда пречките, пред които са изправени, като като приемане на карти за дажби и достъп до пенсионни права. Тези промени може да изискват промени в фамилното законодателство.

Коментирайки случая, арбитър Каул сподели, че правното признание на еднополовите съюзи е стъпка към равенството на брака. Активистите също имат намерение да упорстват за правото на осиновяване и развъждане на деца.

През април Националната комисия за отбрана на правата на детето (NCPCR) съобщи пред съда, че „ разрешаването на осиновяване на еднополови двойки е еднакво на застрашаване на децата “.

28-годишната Миди, която живее в Ню Делхи и употребява единствено малко име, сподели пред Al Jazeera, че съдът е изоставил хора като тях.

„ Има безизходност за странниците в Индия. Ядосан съм и отчаян “, сподели Миди.

„ Има дясно държавно управление и министрите намерено се афишират против куиър и ЛГБТК общността “, сподели Миди, добавяйки, че хора като тях минават през голям брой битки на фамилно равнище и в обществото, и в този момент съдът ги провали.

„ Отново ще бъде дълга битка. “

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР