Върховният съд на Индия нареди на властите в щатите около

...
Върховният съд на Индия нареди на властите в щатите около
Коментари Харесай

В Индия забраняват изгарянето на стърнища, въздухът в Ню Делхи става опасен

Върховният съд на Индия подреди на управляващите в щатите към Ню Делхи да забранят на фермерите да изгарят остатъците от реколтата, оповестява " Ройтерс ". Причината е, че заради смога и е трансформирало града в най-замърсената столица в света през последната седмица.

Качеството на въздуха се намалява всяка година преди зимата. Комбинацията от по-ниски температури, липса на вятър и изгаряне на стърнища в прилежащи аграрни щати е предизвикала скок на замърсителите на въздуха. Други фактори включват транспортни средства, промишлености, строителен прахуляк и изгаряне на селскостопански боклуци.

Съдът е издавал сходни разпоредби през последните години, с стеснен резултат, защото държавните управляващи оповестяват за неспособност да управляват изгарянето макар санкциите и от време на време заради враждебността на фермерите към длъжностните лица.

Делхи спря локалното строителство, затвори началните учебни заведения до 10 ноември и постанова идната седмица, с цел да се бори със замърсяването, само че желае прилежащите му щати да управляват изгарянето на растителни останки.
 Малайзия се отхвърля от проекта за трансграничен закон за замърсяването на въздуха
Малайзия се отхвърля от проекта за трансграничен закон за замърсяването на въздуха

Причината са избрани компликации при използването му

В 14 часа локално време през днешния ден показателят за качество на въздуха (AQI) в действително време беше 306 , равнище, категоризирано като " рисково " от швейцарската група IQAir.

" Ние заръчваме на държавното управление на Пенджаб и прилежащите щати към Делхи - Хариана, Раджастан и Утар Прадеш - да подсигуряват, че изгарянето на реколтата ще бъде спряно неотложно ", съобщи съдията от Върховния съд Санджай Кишан Каул.

Фермерите в Пенджаб и Харяна нормално изгарят стърнищата, останали след прибирането на ориза в края на октомври или началото на ноември, с цел да изчистят бързо полетата си, преди да засадят пшенични култури. Практиката се следва от години, като резултатния пушек нормално съставлява 30% до 40% от замърсяването над Делхи през октомври-ноември, съгласно организацията за мониторинг на качеството на въздуха на федералното държавно управление SAFAR.

Федералното и щатското държавно управление оферират дотации за по-добри машини за прибиране на реколтата и машини за разложение на стърнища, с цел да поддържат фермерите и да ги накарат да осъзнаят заплахите от практиката.

Съдия Каул натовари локалния полицейски сектор да дава отговор за спазването на напътствията на съда под надзора на основния секретар на щата.

Съдът също по този начин предложи последователно прекосяване от оризови култури, към различни култури с по-малко водно ползване. " Преминаването може да се случи единствено в случай че минималната цена за подкрепяне не е предоставена за оризови култури, а за различни култури - ​​нещо, което държавното управление към този момент се стреми да насърчи ", разгласи арбитър Каул.
 Замърсяването на въздуха вреди най-вече на здравето на хората в Азия и Африка
Замърсяването на въздуха вреди най-вече на здравето на хората в Азия и Африка

Югоизточна Азия има " небезопасни равнища на замърсяване ", които понижават продължителността на живота с 2-3 години
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР