Лозунги за заетост, доходи и подкрепа за Газа. Това бяха

...
Лозунги за заетост, доходи и подкрепа за Газа. Това бяха
Коментари Харесай

1 май в Европа: Лозунги за заетост, доходи и подкрепа за Газа

Лозунги за претовареност, приходи и поддръжка за Газа. Това бяха главните послания на огромните първомайски манифестации, които се организираха в Европа.

В Турция - конфликти с полицията и десетки арести на стачкуващи, които се пробваха да доближат до емблематичния площад " Таксим " за 1 май. В Гърция посрещнаха Деня на труда с 24-часова стачка и синдикални митинги.



С искане на покачване на заплатите до средноевропейските нива стотици гърци минаха пред Народното събрание в Атина. Правителството на премиера Мицотакис разгласи бонус от следващата година за държавните чиновници в размер на 15 % от годишната заплата. Добавката е обвързана с реализирани резултати. Държавните чиновници акцентират 40 на 100 спад в приходите, насъбрани за 10 години ограничения за икономии. Демонстрантите в Атина показаха и взаимност с палестинската идея.



" Наш дълг е да не забравяме за геноцида, както повелява днешният ден. Ден, който сплотява всички служащи по света ", безапелационна е Мариана Цагари - синдикалист.

Опит на стачкуващи да щурмуват полицейските заграждения на емблематичния площад " Таксим " в Истанбул беше отхвърлен със мощ. Мястото е алегорично за съпротивата против ръководството на Реджеп Тайип Ердоган след вълненията от 2013 година



Снимки: Българска телеграфна агенция и БГНЕС

На крайник в града в този момент са 42 хиляди служители на реда. В шествието се включиха избраният отново през март кмет от опозицията Екрем Имамоглу и Йозгюр Йозел - водач на най-голямата опозиционна мощ - Народнорепубликанската партия.

" Показахме нашата решителност да отпразнуваме Първи май на площад Таксим, който е икона на днешния ден ", съобщи Арзу Черкезоглу- синдикалист.



Първи май в Испания означиха на фона на договаряния сред синдикати, работодатели и държавното управление за последователно прекосяване към работна седмица от 37,5 часа до 2025 година без понижаване на заплатите.



С разнородни послания против ограниченията за икономии, за трудова претовареност и по-високи приходи, за мир в Газа и повече протекционизъм в Европа, минаха първомайските празнувания във Франция .



Демонстранти в Сент Етиен заляха с багра и прогониха от шествието евродепутата и лидер на листата на френските социалисти за европейските избори Рафаел Глюксман. Той упрекна последователи на крайнолявата групировка " Непокорна Франция ". Нейният водач Жан-Люк Меланшон изрази извънредно отрицание от случилото се. Насилието осъди и министър председателят Габриел Атал.




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР