Върховният съд на Бразилия анулира в понеделник юридическото решение, взето

...
Върховният съд на Бразилия анулира в понеделник юридическото решение, взето
Коментари Харесай

Върховният съд на Бразилия отмени затварянето на границата с Венецуела

Върховният съд на Бразилия анулира в понеделник юридическото решение, взето по-рано, което забраняваше влизането на венецуелци в Бразилия, затваряйки северната граница на страната.

„ Няма причина, под предлог за компликации при приемането на бежанците да се прибягва до лесни решения, до затваряне на вратите “, прецизира арбитър Роса Вебер от Върховния съд във връзка взетото малко преди среднощ от съда решение.

Забраната за жителите на Венецуела да минават границата с Бразилия, беше приложена от локалната полиция, вследствие решението, взето в неделя от един федерален осъждам да спре потока от имигранти от Венецуела. Неговото решение било подбудено от желанието му да се основат условия за един „ по-хуманитарен банкет “ в щата Рорайма, на север в Бразилия.

Всеки ден, съвсем 500 венецуелци, бягат от своята страна заради тежката икономическа и политическа рецесия, пресичайки границата с щата Рорайма. Столицата на щата, Боа Виста, е приютила до в този момент по статистически данни, към 25 000 венецуелци.

Мярката, чието използване стартира в понеделник в 17:00 часа локално време (20:00 GMT), разреши прекосяването единствено на венецуелци, искащи да се завърнат вкъщи, както и на бразилци и жители на други страни.

Бразилският президент Мишел Темер се произнесе изрично против тази мярка, съгласно министъра за човешките права Густаво Роха, представен от формалната осведомителна организация на Бразилия.

От своя страна губернаторът на щата Рорайма, Суели Кампос, приветства решението за затваряне на границата и изиска финансова помощ за ограничение на последствията за публичните разноски.

" Въпреки, че множеството от тези, които пресичат границата сред Венецуела и Бразилия, не попадат в правната рамка да желаят леговище или статут на емигрант, закриването на границата сред двете страни може да има влияние върху ситуацията на лицата, които в подтекста на смесените миграционни потоци, могат да изискат право на протекция, планувана от интернационалното право и позволена в националното законодателство ", сподели съдията Роса Вебер във връзка своето решение.

През първата половина на 2018 година 56,170 венецуанци са подали молби за легализиране пребиваването им в Бразилия, от тях 35 540 са поискали статут на бежанеци. Към днешна дата, 11 центъра за имигранти, ситуирани сред градовете Боа Виста и Паркарима, малко градче на границата, са приютили 4 000 венецуелци. /АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР