Върховният съд на американския щат Алабама упълномощи държавни служители да

...
Върховният съд на американския щат Алабама упълномощи държавни служители да
Коментари Харесай

Върховният съд на щата Алабама разреши първата екзекуция в САЩ с азотен газ

Върховният съд на американския щат Алабама упълномощи държавни чиновници да извършат първата екзекуция на пандизчия в Съединени американски щати посредством задушаване с азотен газ, съобщи Ройтерс.

През август основният прокурор на Алабама – републиканецът Стив Маршал, изиска от съда да позволи на щата да екзекутира с газ Кенет Смит, наказан за ликвидиране през 1998 година

Смъртоносното обзагязане включва слагане на маска на лицето на наказания, обвързвана с цилиндър с азот, тъй че да бъде лишен от О2.

58-годишният Смит е един от единствено двама наказани на гибел в Съединени американски щати, оживели след опит за екзекуция , откакто през ноември щатът Алабама не съумя да извърши неговата по-рано планувана екзекуция посредством смъртоносна инжекция.

Адвокатите на Смит споделиха, че протоколът за обгазяване, който не е тестван, може да наруши възбраната в конституцията на Съединени американски щати за „ жестоки и необикновени санкции “ и всевъзможен втори опит за изтезанието му би бил противоконституционен. 

В малко предписание, издадено в сряда, съдът, в който всички магистрати са републиканци, постанови, че губернаторката на Алабама Кей Айви би трябвало да дефинира дата за изтезанието на Смит.

Двама съдии не са били съгласни с това решение , а един си е направил отовод.

Говорител на Айви, която също е републиканка, сподели, че офисът й към момента не е определил дата. 

Смит беше един от двамата мъже, наказани през 1988 година за поръчковото ликвидиране на Елизабет Сенет в Алабама.

„ Семейството на Елизабет Сенет изчака тези невъобразими 35 години, с цел да види правдивост ", сподели основният прокурор на Алабама Стив Маршал. 

„ Въпреки че чакането беше прекомерно дълго, признателен съм, че нашите способни щатски съдии съвсем доведоха това дело до край. "

Повечето изтезания в Съединени американски щати се правят благодарение на смъртоносни дози от барбитурат, само че някои щати мъчно се снабдяват с нужните медикаменти поради закон на Европейския съюз, забраняващ на фармацевтичните компании да продават субстанции, които могат да се употребяват при изтезания в пандизите, и ги принуждават да обмислят потреблението на други способи.

Щатите Оклахома и Мисисипи също са одобрили  изтезания посредством задушаване с азот, само че към момента не са тествали метода.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР