Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи

...
Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи
Коментари Харесай

Жозеп Борел иска замразените руски активи да се използват за възстановяването на Украйна

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи Жозеп Борел предложи да се изтеглят з амразените интернационалните активи на Русия , с цел да се употребяват за възобновяване на Украйна.

В изявление за " Файненшъл таймс " Борел напомня, че по-рано през 2022 година президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е подписал декрет, с който се позволява 3,5 милиарда $ от замразените активи на Централната банка на Афганистан да бъдат употребявани за погашение на компенсации на фамилиите на жертвите при атентатите от 11 септември 2001 година

    " Бих подкрепил тази концепция, тъй като в нея има логичност. Имаме пари в джобовете си и някой би трябвало да ми изясни за какво афганистанските пари са положителни, а съветските - не ", сподели Борел.

В началото на войната на Русия против Украйна Съединени американски щати, Европейски Съюз и други страни замразиха част от интернационалните активи на Русия като част от наложените наказания.

Руското министерство на финансите пресмята, че заради рестриктивните мерки Москва не може да употребява съвсем половината от запасите си - към 300 милиарда $.

През март Блумбърг заяви, че съгласно източници управляващите на Европейски Съюз обмислят да употребяват активите на огромни съветски предприемачи, наранени от глобите, за възобновяване на Украйна. По това време самодейността е била на " доста ранен стадий " на разискване, отбелязва организацията.

Европейската комисия пресметна, че за възобновяване на Украйна може да са нужни стотици милиарди евро.

Снимка: БГНЕС
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР