Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността заяви,

...
Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността заяви,
Коментари Харесай

Борел предупреди, че ЕС трябва да се погрижи за отбраната си, тъй като невинаги ще може да разчита на САЩ

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността съобщи, че страните членки на блока би трябвало да разширят доста потенциала си за въздържане и защита, защото Европа не всеки път ще може да разчита на Съединени американски щати, съобщи ДПА.

Ръководителят на европейската дипломация сподели, че Европейският съюз десетилетия наред е имал щастието сигурността му да бъде предпазена от давания от Съединени американски щати " чадър ".

" Е, американският чадър може и да не е отворен постоянно ", съобщи Борел в коридорите на почналата през днешния ден в немския град Мюнхен интернационална конференция по сигурността.

Върховният представител означи още, че Европейски Съюз " ще би трябвало да бъде по-самостоятелен " в това отношение, в сравнение с е бил до момента. Той не сподели дали счита, че Европа би трябвало да схване нова система за нуклеарно въздържане.

Европа беше шокирана от думите на някогашния американски президент Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския, който се бори за президентската номинация на Републиканската партия за изборите в Съединени американски щати през ноември. На избирателен протест в Конуей, Южна Каролина, на 10 февруари Тръмп напомни по какъв начин преди време е споделил на президент на страна от НАТО, че в случай че не изразходва спомагателни средства за защита, той освен не би защитил въпросната страна, а дори  " би насърчил Русия да направи каквото си изиска ", отбелязва ДПА.

Агенцията напомня, че по време на президентския си мандат Тръмп беше скептично надъхан към НАТО. През 2017 година той назова организацията " старомодна ", като постоянно изтъкваше, че Съединени американски щати заплащат незаслужено огромен дял от разноските на алианса.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР