Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк

...
Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк
Коментари Харесай

ООН се разтревожи от призивите в Израел за изселване на палестинците от Газа

Върховният комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк е " доста смутен " поради апелите на висши израелски чиновници палестинците да изоставен Газа, оповестява " Франс прес ".

В понеделник министърът на националната сигурност на Израел Итамар Бен-Гвир прикани за " решение за поощряване на емиграцията на жителите на Газа " и за повторното основаване на израелски селища в линията Газа.

Изявлението му пристигна ден, откакто крайнодесният министър на финансите Бецалел Смотрич също настоя за връщането на заселниците в Газа, като добави, че Израел би трябвало да " насърчи " към 2,4 милиона палестинци да изоставен територията.

" Много съм смутен от изказванията на високопоставени израелски чиновници по отношение на проектите за прекачване на цивилни от Газа в трети страни ", написа Тюрк в обществената мрежа X.

Той добави, че " интернационалното право не разрешава насилственото пренасяне на предпазени лица в границите на окупираната територия или депортиране от нея ".

От експлоадирането на войната през октомври израелското държавно управление под управлението на премиера Бенямин Нетаняху не е предложило публично проекти за изселване на жителите на Газа или за изпращане на еврейски заселници на територията на анклава.

Боевете избухнаха, откакто палестинската въоръжена формация " Хамас " атакува Израел на 7 октомври, като умъртви към 1140 души, множеството от които цивилни,.

В отговор Израел се закани да унищожи групировката и стартира бомбардировки и наземна инвазия, която трансформира елементи от Газа в руини и причини минимум 22 313 жертви.

По-голямата част от жителите на Газа бяха принудени да изоставен домовете си по време на продължаващите близо три месеца битки между бойците на " Хамас " и Израел.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР